Rundveehouderij

Nieuws 1632 x bekeken 2 reacties

Standweiden beste beweidingsvorm bij robotmelken

Hengelo - Standweiden is de best passende beweidingsvorm bij automatisch melken. Dat stelt proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo. Op de Marke wordt automatisch melken gecombineerd met standweiden.

Dat zorgt voor rust in de koppel en dat is bij automatisch melken erg belangrijk, zo luidt de achterliggende gedachte. De rust is vooral belangrijk om een regelmatige bezoekfrequentie naar de melkrobot in stand te houden. De ervaring bij omweiden is dat de koeien bij inscharen in een nieuw perceel 'vergeten' om zich te laten melken. Als het gras bijna op is komen ze juist veel binnen.

Het proefbedrijf voert het standweiden uit op blokken grasland van 8 hectare groot. Daarbij wordt elke drie weken gewisseld.

Het streven is naar een optimale graslengte tijdens het weiden van 10 centimeter. Wanneer het gras langer is, ontstaan er bossen en vreten de koeien het gras niet meer. Dat gaat ten koste van de melkproductie. Een kortere graslengte kost groeipotentie, omdat het gras dan onvoldoende blad heeft voor een optimale groei. Bovendien nemen de koeien bij een korter gras minder op en ook dat drukt de melkproductie.

Laatste reacties

  • alco1

    Ik denk dat één grote standweide het beste is voor de regelmaat die vereist wordt met robot bezoek en dan steeds een gedeelte uit maaien en verwijderen of laten drogen waardoor mest uitgezeeft kan worden.

  • abtje

    Grazeway poort plaatsen, bijvoorbeeld vanaf 6uur naar buiten, rond de middag alles weer naar binnen en 's avonds ook een keer alles erin. Koeien kunnen zo altijd naar binnen en alleen naar buiten zonder melkattentie.
    Met standweiden op deze manier hoef je ze dan inderdaad misschien niet meer op te halen. Nog makkelijker :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.