Rundveehouderij

Nieuws 1034 x bekeken

Sodiaal wil drie melkfabrieken sluiten

Lude – De Franse melkcoöperatie Sodiaal wil drie van haar fabrieken sluiten. Daarbij zouden in totaal 415 werknemers hun baan verliezen.

De vakbond CFDT beschuldigt Sodiaal er daarbij van een deel van de productie naar België te willen verhuizen terwijl bij een andere fabriek eerder deze week de directeur en het hoofd personeelszaken een tijd lang ‘gegijzeld’ werden.

Sodiaal is met ruim 12.000 melkveehouders en 4,1 miljard liter melk per jaar de grootste zuivelcoöperatie van Frankrijk. Het bedrijf beschikt over 49 fabrieken waarvan nu een aantal dicht zou moeten. Daarbij gaat het om twee vestigingen waar de merkmelk Candia wordt geproduceerd, één in Saint-Yorre met 102 werknemers en de andere in Villefranche-sur-Saône, en een fabriek voor andere producten in Lude. In de beide laatste bedrijven werken samen 313 mensen.

In Saint-Yorre sloeg eerder deze week de vlam in de plan nadat twee werknemers zonder directe opgaaf van redenen in afwachting van ontslag buiten de poort werden gezet. Dat leidde er toe dat zestig mensen enkele uren lang de poort blokkeerden waardoor de directie en andere managers het bedrijf niet konden verlaten. Verder stelt de bond CFDT dat een deel van de productie van Lude moet verhuizen naar 'onderaannemers' in België wat volgens de bond de werkgelegenheid in Frankrijk verder zou ondermijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.