Rundveehouderij

Nieuws 2602 x bekeken

Scherper toezicht export nieuwmelkte vaarzen

Zoetermeer – De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft haar toezicht op de export van nieuwmelkte vaarzen richting het Verenigd Koninkrijk verscherpt. Nieuwmelkte vaarzen moeten binnen een tijdsbestek van twaalf uur worden gemolken. In de praktijk bleek dit niet altijd mogelijk, althans niet officieel.

Dierwelzijnsorganisatie Animals Angels volgde recent een aantal transporten van vaarzen richting het Verenigd Koninkrijk vanaf het verzamelcentrum in het Gelderse Brakel. De organisatie diende vervolgens een klacht in bij verschillende autoriteiten. De organisatie meldt op haar website dat de transporten te lang onderweg waren. Op de site wordt ook geclaimd dat de Nederlandse autoriteiten de export van nieuwmelkte vaarzen voortaan verbieden. Dat is echter niet het geval.

Een NVWA-woordvoerder laat wel weten dat het toezicht op de export is verscherpt. Er worden geen exportcertificaten afgegeven als niet duidelijk is waar de dieren binnen een tijdsbestek van twaalf uur worden gemolken. Een deel van de exportvaarzen is afkomstig uit Duitsland. Daarom is ook de Duitse collega’s gevraagd streng te controleren. De aanscherping van het toezicht zou geen direct gevolg zijn van de actie van Animals Angels. “We zijn al langer met deze zaak bezig."

Een van de problemen lijkt het ontbreken van een officiële verzamelplaats in Engeland waar de dieren gemolken kunnen worden. Volgens Reinoud van Gent, directeur van de exportorganisatie Veepro, is dat probleem inmiddels opgelost. De verzamelplaats in Bourton-on-the-Water is inmiddels aangemerkt als officiële verzamelplaats waar de dieren gemolken kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.