Den Haag – De voedselautoriteit NVWA gaat in samenwerking met supermarkten en producenten van babymelkpoeder op zoek naar illegale handelaren in babymelkpoeder.
Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) afgesproken met de sectoren tijdens een gesprek over het tekort aan babymelkpoeder van A-merken. De vraag naar babymelkpoeder is in Nederland de laatste maanden verdubbeld, waardoor met name in de Randstad problemen zijn met de beschikbaarheid van babymelkpoeder. Het probleem breidt zich uit naar andere gebieden.
Aanleiding is de illegale export van melkpoeder naar China. Door het melamine-schandaal vertrouwen consumenten daar het Chinese product onvoldoende. In Nederland zouden nu mensen worden ingehuurd om melkpoeder in te kopen en dit wordt centraal verscheept naar China. Op grote schaal melkpoeder exporteren zonder accreditatie is illegaal. Om hoeveel melkpoeder of om hoeveel illegale handelaren het gaat is niet duidelijk.
Dijksma benadrukt dat er geen sprake is van een algeheel tekort aan babymelkpoeder. Het gaat alleen om de babymelkpoeder van de A-merken. Van alternatieve merken is nog voldoende beschikbaar. Verder ingrijpen van de overheid dan alleen de inzet van de NVWA om de illegale handel op te sporen is niet aan de orde.
Voor de opsporing naar illegale handel zijn de Chinese autoriteiten nodig, omdat de illegale handel alleen kan worden aangepakt als de partijen melkpoeder in China binnen komen, omdat in Europa vrij verkeer van goederen is. Minister van buitenlandse handel, Lilianne Ploumen bespreekt de kwestie deze week tijdens haar handelsmissie naar China.
Bij de NVWA zijn op dit moment voldoende mensen inzetbaar voor het onderzoek. Als er meer capaciteit nodig is, zal de sector hier zelf aan bij moeten betalen, kondigde Dijksma aan. Naast het onderzoek is met de producenten afgesproken dat de productie voor de binnenlandse markt zal worden verhoogd, door extra productiecapaciteit. Dit kan per juni. Aanvoer van melk is er voldoende.
Dijksma verwacht dat de producenten van babymelk zich in zullen zetten om de illegale handel aan te pakken, ook al profiteren ze zelf van de handel. “Zij merken ook dat de binnenlandse klanten en klanten in Duitsland en Groot-Brittannië in toenemende mate ontevreden zijn over het product, omdat het niet beschikbaar is”, zegt Dijksma.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.