Rundveehouderij

Nieuws 2924 x bekeken 7 reacties

Onderzoek naar illegale babymelkhandel

Den Haag – De voedselautoriteit NVWA gaat in samenwerking met supermarkten en producenten van babymelkpoeder op zoek naar illegale handelaren in babymelkpoeder.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) afgesproken met de sectoren tijdens een gesprek over het tekort aan babymelkpoeder van A-merken. De vraag naar babymelkpoeder is in Nederland de laatste maanden verdubbeld, waardoor met name in de Randstad problemen zijn met de beschikbaarheid van babymelkpoeder. Het probleem breidt zich uit naar andere gebieden.

Aanleiding is de illegale export van melkpoeder naar China. Door het melamine-schandaal vertrouwen consumenten daar het Chinese product onvoldoende. In Nederland zouden nu mensen worden ingehuurd om melkpoeder in te kopen en dit wordt centraal verscheept naar China. Op grote schaal melkpoeder exporteren zonder accreditatie is illegaal. Om hoeveel melkpoeder of om hoeveel illegale handelaren het gaat is niet duidelijk.

Dijksma benadrukt dat er geen sprake is van een algeheel tekort aan babymelkpoeder. Het gaat alleen om de babymelkpoeder van de A-merken. Van alternatieve merken is nog voldoende beschikbaar. Verder ingrijpen van de overheid dan alleen de inzet van de NVWA om de illegale handel op te sporen is niet aan de orde.

Voor de opsporing naar illegale handel zijn de Chinese autoriteiten nodig, omdat de illegale handel alleen kan worden aangepakt als de partijen melkpoeder in China binnen komen, omdat in Europa vrij verkeer van goederen is. Minister van buitenlandse handel, Lilianne Ploumen bespreekt de kwestie deze week tijdens haar handelsmissie naar China.

Bij de NVWA zijn op dit moment voldoende mensen inzetbaar voor het onderzoek. Als er meer capaciteit nodig is, zal de sector hier zelf aan bij moeten betalen, kondigde Dijksma aan. Naast het onderzoek is met de producenten afgesproken dat de productie voor de binnenlandse markt zal worden verhoogd, door extra productiecapaciteit. Dit kan per juni. Aanvoer van melk is er voldoende.
Dijksma verwacht dat de producenten van babymelk zich in zullen zetten om de illegale handel aan te pakken, ook al profiteren ze zelf van de handel. “Zij merken ook dat de binnenlandse klanten en klanten in Duitsland en Groot-Brittannië in toenemende mate ontevreden zijn over het product, omdat het niet beschikbaar is”, zegt Dijksma.

Laatste reacties

 • koestal

  gewoon het kind aan de borst doen is de beste oplossing

 • StavengaWM

  Als er meer vraag dan aanbod is dan is de prijs gewoon te laag!

 • Maarten1973

  dat is niet voor iedereen zo gewoon koestal....

  prijs te laag!! hier een pak voor 13,99 laatst kocht ik ze voor de helft van het geld omdat ze andere etiket kregen ?? en de datum was nog zeker maanden goed

 • barneveldsei

  Meer capaciteit nodig is moet de sector bij betalen .Toch niet de boeren? De producent is de fabrikant .

 • denker123

  De prijs van babymelkpoeder in Nederland omhoog en in China omlaag zodat er geen voordeel is met smokkelen,er is aanbod genoeg.Voor het bestaan van de Europese Unie werd er in de jaren na 1950 massaal boter gesmokkeld van Nederland naar Belgie omdat het prijsverschil het dubbele was.De WERELD is nu een DORP geworden vandaar.

 • Elevage

  gewoon een legale verkoop naar China opzetten en dan de produktie in Nederland verhogen. Misschien denk ik te simpel...........................
  Als melkpoederproducent sta je toch te juichen als jouw produkt iedere keer helemaal verkocht is, snap het probleem niet zo :-(
  Of heeft brussel weer eens een limiet bepaald voor de produktie van melkpoeder???

 • koestal

  er zijn nog een paar fabrieken in aanbouw in Nederland,de capaciteit wordt nog flink verhoogd,goed voor onze economie ,wat wil je nog meer?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.