Rundveehouderij

Nieuws 1039 x bekeken 5 reacties

Kalfs- en rundvlees in schappen vaak besmet

Den Haag - Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat meldt de Consumentenbond die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek heeft gedaan naar vlees bij slagers en supermarkten.

Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees, bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder dan bij 'gewoon' vlees.

"De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees", aldus directeur Bart Combée van de bond. Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet was met ESBL.

Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent). "Het vlees hoeft ook niet uit de schappen gehaald te worden", meldde een woordvoerster vrijdag. De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan. "Een blaasontsteking bijvoorbeeld is dan niet meer te behandelen met een antibioticakuur en de patiënt belandt aan een infuus in het ziekenhuis."

Laatste reacties

 • joannes

  En waarom denk je dat het vlees altijd gegaard gegeten werd vroeger? Het is een illusie dat zo´n voedzaam stukje vlees steriel is. Ik zou wel eens willen weten hoe het bij vis is en bij groenten of...... onderzoek die vegetarische producten eens. Wanneer het voedzaam is voor ons, zullen ook die producten niet bactarie vrij zijn.

 • Demeter Griend

  Gewoon in oxytetra braden wordt er niet ziek van.
  Gelukkig ben ik vegetarier.

 • food.communications1

  Waarom lezen we hier niets over:
  - de reductie van antibioticagebruik die de sector met succes heeft ingezet
  - dat vlees dat de ESBL bacterie zou hebben, na goed bakken (biefstuk) of goed verhitten (gehakt), vrij is van ESBL.

 • alco1

  Is Demeter de EHEC (komkommers) vergeten. Hij zal zeggen. Ja maar door bemesting van dieren. (biologisch). Wat wil hij dan. Alles met kunsmest, want stront van mensen is nog veel meer verontreinigd.

 • bankivahoen

  Als je een hond wil slaan vindt je allicht een stok alco1@ !
  Je denkt toch niet dat er ook maar iets goed is wat de boeren en tuinders doen in ons land ghq.communications1@ !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.