Rundveehouderij

Nieuws 3185 x bekeken 5 reacties

Hogere productie met luzernehooi als structuurmiddel

Kleve - Luzernehooi is een betere structuurbron dan stro stellen onderzoekers van het Duitse onderzoeksinstituut Haus Riswick in Kleve.

Naast structuur heeft luzernehooi ook het voordeel dat het een hoger ruweiwitgehalte heeft, waardoor eiwitrijk krachtvoer bespaard kan worden. Uit een proef tussen oktober 2012 en januari 2013 met honderd koeien in honderd lactatiedagen blijkt dat koeien op luzernehooi beter presteren dan wanneer stro als structuurbron aan het rantsoen is toegevoegd. De koeien zijn verdeeld in vier groepen van 25 dieren en krijgen een total mixed ration (TMR) berekend op een productie van 35 kilo.

De drie groepen die luzerne kregen, hadden een hogere voeropname en melkproductie. Bij 1 kilo luzerne werd met 23,1 kilo droge stof per koe per dag het meest gevreten, de overige luzernegroepen vraten 100 tot 200 gram minder. De voeropname bij stro lag op 21,7 kilo droge stof. Volgens de onderzoekers komt dit doordat luzernehooi smakelijker is dan stro.

De hogere voeropname en betere voederwaarde van luzernehooi leverden een hogere melkproductie op. Dit varieerde van 0,4 kilo meer melk bij 2 kilo luzernehooi tot 3,1 kilo bij 1 kilo luzernehooi. Het vetgehalte lag een fractie lager dan bij de koeien die stro gevoerd kregen, maar het eiwitgehalte lag bij 1 kilo luzernehooi 0,01 procent en bij 2 kilo luzernehooi 0,06 procent hoger. Bij 4 kilo luzernehooi kwam het eiwitgehalte lager uit. De hogere productie compenseert de hogere voerkosten. De voerkosten per koe per dag bedroegen bij het strorantsoen €5,11, terwijl dat bij 1 kilo luzernehooi €5,46 bedraagt. De voerkosten per kilo droge stof liggen gelijk op 24 cent.

Laatste reacties

 • Martin

  Annemarie, lees je tekst nog eens door aub!!

 • alco1

  @ Martin, verklaar.

 • Bison

  Martin tweede zin in het laatste deel,..klopt geen reet van.

 • el

  Met meer luzernehooi minder melk?

 • alco1

  Er staat in het eerste gedeelte dat bij 1 kg luzerne het meeste kg. ds. gevreten wordt. Bij 2 kilogram luzerne meer verdringing van hoogwaardiger producten, dus minder productie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.