Rundveehouderij

Nieuws 8213 x bekeken 8 reacties

Hoger risico op gasvorming graskuilen

Lochem - Forfarmers heeft diverse meldingen over gasvorming in verse graskuilen binnengekregen. Door de natte weersomstandigheden lopen veehouders extra risico op problemen met conservering van de kuil.

Tijdens de conservering worden stikstofhoudende elementen omgezet, waarbij giftige nitreuze dampen (stikstofmonoxide en stikstofdioxide) kunnen ontstaan. Gerard Abbink, productmanager veehouderij bij BLGG AgroXpertus, geeft aan dergelijke signalen nog niet te hebben gehoord. Wel is gasvorming volgens hem een logisch gevolg van het conserveren van te nat gras.

Veehouders doen er volgens hem goed aan bij gasvorming van de kuilen af te blijven en de kuil gewoon laten conserveren. In principe verdwijnt de gasvorming vanzelf. Hij wijst op het gevaar van de nitreuze dampen. Ondanks het feit dat genoemd proces bij de meeste veehouders bekend is gebeuren er ieder jaar weer ongelukken. Als er toch nitreuze dampen vrijkomen moeten veehouders er rekening mee houden dat deze dampen relatief zwaar zijn en dus laag bij de grond blijven. Vooral kinderen lopen daardoor extra risico.

Volgens Abbink zitten veel melkveehouders met de vraag wat te doen wat betreft de eerste snede. Het gras nu nat van het land halen omwille van de kwaliteit of langer wachten met als nadelig effect dat de voederwaarde snel achteruit gaat.

Ook in maiskuilen bestaat de mogelijkheid van de vorming van nitreuze dampen. In 2006 zijn drie koeien overleden op een bedrijf in Overijssel door inademing van deze dampen uit een verse maiskuil.

Laatste reacties

 • Danny25

  amai die koeien

 • peter1939

  de kuilen vd afgelopen week zijn vergif voor de koeien, na 3 maanden voeren begint de armoei, neem maar vast abonnement met veearts.... en ki... en verhuur alvast wat melk.....kijk uit met waterschap...en plofkuilen...

 • miniplaat

  ik hoor net een verhaal van een ontplofte gras kuil hier in de buurt. het zand van boven op de kuil is door de ontploffing door het gras vermengd, dus de kuil is nu gewoon verpest..

 • miniplaat

  hmm ik vond het al spectaculair klinken.. de kuil is schijnbaar gewoon uit elkaar gedreven, waardoor het zand in de kuil is gezakt. maar wel door de gasvorming dus

 • melkkoeienboer

  je moet ook hooien als de zon schijnt

 • Pe

  Zo zie je maar weer hoe belangrijk hoge voederwinnings capaciteit is. Degelijke machines met hoge capaciteit!! Ipv nieuwe trekkers!

 • Zuperboer

  @Pe, van hoge capaciteit krijg je per defenitie nog geen hoger ds% in je kuil!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.