Rundveehouderij

Nieuws 2849 x bekeken 3 reacties

Gewicht vaars belangrijker dan leeftijd

Doetinchem - Het gewicht van een vaars bij afkalven is belangrijker dan de leeftijd van het dier, stelt Dave Winston, coördinator jongveeopfok van Virginia State University en Virginia Cooperative Extension in de VS.

Een vaars met voldoende gewicht en bijbehorende goede conditiescore kan de competitie aan het voerhek beter aan en handhaaft zich beter in het koppel. Omdat de grootte en het gewicht van koeien per bedrijf, per ras en afhankelijk van de genetische aanleg kan variëren, is er geen standaard adviesgewicht voor de afkalvende vaars. Dat is wel te berekenen.

Winston adviseert vaarzen te laten afkalven met een gewicht dat 82 procent is van het gewicht van de gemiddeld aanwezige volwassen koe. Op een bedrijf waar de volwassen melkkoeien gemiddeld 700 kilo wegen, moeten vaarzen dus afkalven op een gewicht van 574 kilo.

Als een hoger gewicht betekent dat de gewenste afkalfleeftijd van 24 maanden overschreden wordt, moet de veehouder dat in eerste instantie accepteren. Vervolgens is het zaak het management zo in te richten dat het hogere gewicht in 24 maanden bereikt wordt. Want een hogere afkalfleeftijd betekent ook hogere kosten voor voer, huisvesting, arbeid.

Laatste reacties

  • abtje

    Alpuro heeft hier enorm veel onderzoek na gedaan, ga die eens raadplegen ipv een Amerikaan waar het gemiddelde dier twee lactaties maakt...

  • peter1939

    doet j v 3 daar onderzoek naar? volgens mij probeerd hij zou goedkoop mogelijke kalveren in t mesthok te krijgen en ook duitse kalveren met alle veterinaire gevolgen......

  • abtje

    @Peter onderzoek is ook voor overname uitgevoerd :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.