Rundveehouderij

Nieuws 3601 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina drukt rentelast

Amersfoort – FrieslandCampina gaat zijn 7,125 procent perpetuele cumulatieve achtergestelde obligatielening van in totaal 125 miljoen euro uit 2003 aflossen.

De notering van de obligatielening aan de Euronext Amsterdam wordt per 3 juni 2013 beëindigd. Deze stap bespaart jaarlijks 4 miljoen rente. FrieslandCampina betaalde in 2012 72 miljoen euro rente.

Volgens financieel directeur Kees Gielen heeft Deze beursgenoteerde lening sinds 2003 deel uitgemaakt van het totaal eigen vermogen van de onderneming. “Eind december 2012 hebben we een totaal eigen vermogen van 2,5 miljard euro en daardoor is het belang van de beursgenoteerde obligatielening van 125 miljoen euro in het eigen vermogen ten opzichte van 2003 afgenomen. Bovendien stellen de sterke kasstroom van de onderneming en de mogelijkheid de obligatielening vanuit beschikbare kredietfaciliteiten direct af te lossen ons in staat te profiteren van de huidige gunstige renteniveaus.”

Een woordvoerder van FrieslandCampina stelt dat de vermindering van eigen vermogen niet ten koste gaat van de slagkracht van de onderneming. “ FrieslandCampina heeft een uitstekende liquiditeitspositie en we zijn er bovendien in geslaagd 500 miljoen dollar bij private investeerders te lenen tegen een gunstige rente. Al met al is het effect op onze ratio’s beperkt. Onze rentedekkingsratio verbeterd.”

De vraag of FrieslandCampina met deze stap definitief beursfinanciering achter zich laat is volgens de woordvoerder niet te beantwoorden. “Momenteel is dit de meest gunstige optie.”

Laatste reacties

  • koestal

    merkt de melkveehouder ook wat van ?

  • Mozes

    Jazeker koestal, 4 miljoen scheelt 0,04 cent per liter.

  • Ruiter

    Had drie jaar terug al moeten gebeuren scheelde 12 miljoen

Of registreer je om te kunnen reageren.