Rundveehouderij

Nieuws 2421 x bekeken laatste update:2 mei 2013

Forse prijsdaling op Fonterra-veiling

De prijs van zuivelproducten is woensdagmiddag 1 mei flink gedaald op de op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra.

De beursindex, waarin alle producten zijn meegenomen, laat een daling zien van 7,3 procent ten opzichte van de vorige veiling op dinsdag 16 april. Oorzaak van de prijsdaling is het toenemende aanbod van zuivel en de droogcapaciteit die langzaamaan vol begint te raken.

Wat opvalt is de enorme prijsdaling van vollemelkpoeder bij levering in september, de prijs daalt met maar liefst 23,8 procent ten opzichte van de vorige veiling. Dit heeft te maken met de seizoensgebonden melkveehouderij in Nieuw-Zeeland. In september ligt de melkproductie over het algemeen op het hoogste punt waardoor het aanbod van vollemelkpoeder stijgt. Gemiddeld daalt de prijs van vollemelkpoeder met 10 procent naar 4.721 (€3.612) dollar per ton.

Mageremelkpoeder is ook met 10 procent in prijs gedaald maar laat minder grote prijsschommelingen zien bij de levering op lange termijn. Mageremelkpoeder kost gemiddeld 4.280 dollar (€3.274) per ton. Boterolie daalde minder hard in prijs met 5,8 procent en kost 4.675 dollar (€3.576) per ton.

De kopers van de zuivel hadden maar tien biedronden en twee uur nodig om de 17 duizend ton zuivel te verdelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.