Rundveehouderij

Nieuws 6767 x bekeken 9 reacties

Conflict over verkoop perspulp in Nederland

Alphen aan de Rijn/Hoogeveen - Fouragehandelaar Van Triest uit Hoogeveen heeft Cosun-dochter Duynie voor de rechter gedaagd omdat ze door de laatste aan de kant is gezet als dealer van perspulp.

De zaak is nog onder de rechter. Daarom is er nog geen uitspraak. De rechtszaak lijkt ook verband te houden met het feit dat Duynie/Soltens nog geen nieuwe perspulp-notering heeft gepubliceerd.

Directeur Richard Corsmit van Duynie Holding en Soltens wil dit verband niet trekken. "Wij publiceren een notering op het moment dat het ons schikt", zegt hij. Handelaren in natte bijproducten hadden vrijdag al een mededeling over de pulpnotering verwacht.

Corsmit erkent dat er een rechtszaak loopt, maar wil er geen verdere mededelingen over doen. Eenzelfde reactie valt er te beluisteren bij Van Triest.

Een eerste zitting in de zaak is geweest, maar partijen kunnen nog aanvullende stukken indienen. Sinds de tweede helft van 2011 is er al onmin tussen Cosun en dochterbedrijf Duynie/Soltens enerzijds en een aantal dealers cq subdealers over de verkoop van perspulp. Cosun is via Duynie feitelijk de enige aanbieder van perspulp op de Nederlandse markt. Import vanuit het buitenland vindt vrijwel niet plaats, omdat het transport te duur is en het moeilijk is om elders aan perspulp te komen. Cosun en Duynie nemen de laatste jaren intussen van steeds meer dealers afscheid. De klanten worden overgenomen door de blijvers. Sinds 1 maart zijn dat officieel alleen nog Agrifirm-Bond en Farmfeed-Hedimix en Duynie zelf. Van Triest was ook graag dealer gebleven, maar werd opzij geschoven, net als eerder Beuker (nu in overname door Duynie). Van Triest stelde in 2011 dat het op grond van oude toezeggingen ook recht had om pulp te blijven verkopen.

Laatste reacties

 • leftturn

  zaak voor de nma, net als de overname van beuker door duynie. de hele landbouw lijkt opgevreten te worden door de suikersubsidies, zie aviko.

 • bassie72

  De hele fourage handel in natte bijproducten is in handen van een aantal producenten c.q verkopers een aantal jaren geleden is er al ophef geweest over de verkoop van bierbostel en nu word er al enige tijd gesanneerd bij perpulp verkopers om het aantal aanbieders te beperken het word een monopolie markt met enkele aanbieders waartegen kopers(de boeren) geen vuist kunnen maken .
  Laat Agrifirm en Duynie eens links liggen als je bijproducten koopt om zo diverse aanbieders over te houden en er concurentie blijft
  Tip als je redelijk dicht bij de grens woont probeer eens een buitenlandse aanbieder of een nederlandse die in het buitenland in kan kopen .

 • swart260

  philips methode: maak iemand groot door goede leveringen/bestellingen, stop daar abrupt mee, en na enige tijd gaat hij kapot en koop je hem op voor een prikkie.

 • koestal

  puur monopoly posities

 • boerbarg

  in Duitsenland ook perspulp zat.

 • ed12345

  Agrifirm en farmfeed zijn dat coop's dan begrijp ik het wel Cusun is dat ook Hier met de Ethanol moet je ook lid zijn om het rest product te kunnen kopen

 • info36

  Dit is goed voor de bietenprijs. Mooi.

 • naam1

  duitse perspulp word veel beter gevreten door koeien is veel zoeter

 • Kaasboer

  Gewoon niet meer kopen , gras en mais en een simpel brokje.
  Hou het KISS.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.