Rundveehouderij

Nieuws 2473 x bekeken 14 reacties

CDA vraagt naar Europese strategie babymelk

Brussel – Het CDA wil weten wat de Europese Commissie doet tegen het tekort aan babymelkpoeder in Europa. Europarlementariër Esther de Lange heeft hierover vragen gesteld.

Door de explosief toegenomen vraag naar babymelk uit China, zijn er in de Nederlandse en Engelse supermarkten tekorten ontstaan. “Jonge Europese moeders staan met lege handen, omdat Chinezen de melkpoeder naar China sturen”, aldus het CDA. "Dit soort tekorten zullen toenemen, door de groei van de wereldbevolking en welvaart in Azië. De Commissie en Europese landen denken nog veel te weinig over voedselzekerheid voor de Europese consument, laat staan dat ze er rekening mee houden in hun beleid", zegt De Lange.

Ze vindt dat de schaarste aantoont dat voedsel strategisch belangrijk is. “Het is daarom goed dat de melkquota worden afgeschaft”, vindt de politica.

CDA-Kamerlid Hanke Bruin Slot heeft minister van volksgezondheid, Edith Schippers, gevraagd aanwezig te zijn bij het spoedoverleg tussen producenten, supermarkten en drogisterijen over de beschikbaarheid van melkpoeder. De politica vraagt de minister om te kijken hoe ze de belangen van de Nederlandse baby’s kan behartigen en hoe ze de partijen kan ondersteunen om ervoor te zorgen dat er genoeg melkpoeder beschikbaar is om aan de Nederlandse vraag te kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • jan1966

  'Ze vindt dat het schaarste aantoont dat voedsel strategisch belangrijk is.'

  Ja ja, ze vind dat voedsel niet te duur mag worden voor de kiezers want dan schreeuwen ze moord en brand, het ware CDA laat weer zijn gezicht zien zo ken ik ze weer.

 • abtje

  Net na de tweede wereldoorlog had je toch hetzelfde probleem. De hollandse boer kreeg voor zijn producten meer in het buitenland. En om het eigen volk koest en aan 't eten te houden werden de prijzen vastgezet zodat de boer toen al de dupe was.
  Nu gaat het minder makkelijk, dus hopen ze op meerproduktie na 2015.
  Enkele jaren geleden zag je het al bij de Russen, matige oogst, grenzen dicht om het eigen volk te beschermen tegen honger.
  Hier in Nederland zijn ze wat stommer geweest, voedsel hoeven de hollandse boeren niet te verzorgen, dat doet het buitenland wel veel goedkoper.
  Ja, tot het een keer misgaat en men misgrijpt in de schappen.
  Alleen leren ze er niets van.

 • keine

  Bij de domo in beilen word hard gewerkt om de productie op te voeren

 • jan29

  bij de domo wordt hard gewerkt, maar het is nog veel te kort wat ze daar bij bouwen. De poeder wordt in Nederland in ieder geval veel te goedkoop verkocht, anders zouden de Chinezen het niet opsturen.

 • Bison

  Staan de nieuwe moeders dan allemaal droog tegenwoordig??

 • j te v

  De supermarkten en hun inkopers willen toch ook marktwerking?
  Nou de marktwerking doet zijn werk!
  Dus de nederlandse supemarkten/inkopers moeten meer betalen om babymelkpoeder in nederland beschikbaar te houden.
  Toen er een over aanbod was betaalde de supermarkten weinig voor onze producten en nu is het heel simpel gewoon accepteren dat je veel meer moet betalen.
  Of we zeggen met zijn alle dat we een sterk gereguleerd systeem willen?

 • jan1966

  Juist Jos , eindelijk gaat melk geld opleveren, het zou tijd worden

 • Mozes

  Bison #5, de oplossing van het tekort aan babyvoeding wordt gevonden in een betere lactatievoeding voor moeders.

 • denker123

  Op de website van persburou Bloomberg staat een heel ander verhaal over babymelkpoeder.Vanuit Europese winkels wordt babymelkpoeder massaal naar China gestuurt niet omdat er in China te weinig in de winkels ligt,maar omdat Nestle,Danone en anderen woekerprijzen vragen voor babymelkpoeder,zelfs 2tot 3 maal de Europese winkelprijs,zij melken de Chinezen uit omdat ze nog steeds bang zijn voor melaminevergif in Chinees melkpoeder.

 • jan10

  Ja denker, en ze betalen het graag.
  Gelukkig voor de fabrikanten staat er op geldverdienen nog geen straf.

 • Broer

  Kern van het probleem is dat we het normaal moeten vinden dat Chinese consumenten hier de winkels leegkopen om het dan als pakketpost op te sturen naar hun behoeftige familieleden aldaar. Op zulke akties is het slecht inkoopbeleid maken en ook forse prijsverhoging zal dan niet helpen. Gevolg is dat de Europese consument misgrijpt of het gelag betaald. Natuurlijk is er niets tegen prijsverhoging bij oplopende vraag en als er nog één iemand is die zich inzet voor de landbouw dan is dat zeker wel Esther de Lange van het CDA.

 • info48

  Jan 1966, ja bij de VVD is de agrarische sector véél beter af blijkt ondertussen wel!
  het 'probleem' wordt aan de orde gesteld door de Unilever's, Danone's en Nestle's, vervolgens haakt de Politiek daar heel ijverig op in ( kijk eens wat wij allemaal regelen) vrije markt werking is geen item meer, de in de ogen van de multinationals 'oneigenlijke concurentie' moet geblokkeerd worden om zodoende hun winsten veilig te stellen.
  Daar kunnen heel veel en dure lobbyisten van betaald worden....wringt daar misschien de schoen dat de primaire sector daar onvoldoende in invessteerd?

 • gerjan slingenbergh

  Eigeb baby's eerst denken ze bij het CDA.

 • anton1937

  Bij de VVD telt het groot kapitaal niet de boeren of tuinders. De politiek van de VVD is gebaseerd zoals vroeger bij Joop den Uyl(PVDA) de mensen bang maken inplaats van de mensen perpectief geven en gunnen.De agrarische sector moet het hebben van een maatschappelijk draagvlak gebaseerd op gelijkheid,het CDA heeft dat, de VVD,de PVV en D66 missen dat.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.