Rundveehouderij

Nieuws 1320 x bekeken 1 reactie

Britse export levend vee nu via Dover

Dover – De export van levend vee vanuit Groot-Brittannië verloopt sinds deze week weer via Dover, verreweg de grootste veerhaven van Europa. Donderdag is het schip Joline van de Nederlandse veehandel en rederij Barco de Vapor voor het eerst vanuit Dover naar Calais gevaren.

De veehandel verliep tot nu toe via de veel kleinere haven van Ramsgate, maar dat leverde voortdurend problemen op. In september deed zich daar ook een groot incident voor waarbij meer dan veertig schapen werden gedood of verdronken. Sindsdien kijkt Barco de Vapor in samenwerking met de autoriteiten naar de mogelijkheden in Dover dat over veel grotere haventerreinen en faciliteiten beschikt. Na enkele proefvaarten en de nodige aanpassingen aan het schip heeft de havendienst van Dover het groene licht gegeven waarna de Joline nu via die haven uitvaart naar Frankrijk.
In het verleden leidden de veetransporten in de Zuid-Engelse haven vaak tot felle protesten en afgewacht moet worden of die nu opnieuw de kop opsteken. Na de vele juridische problemen in Ramsgate stelt de haven van Dover echter dat het wettelijk gebonden is om de transporten toe en door te laten. ''Wij respecteren de positie van alle betrokkenen en hopen dat de kortere overtocht in ieder geval iets zal bijdragen aan het welzijn van de dieren.''

Eén reactie

  • Bison

    Ja via dover is waarschijnlijk korter dan via ijsland.ha ha

Of registreer je om te kunnen reageren.