Rundveehouderij

Nieuws 1760 x bekeken 5 reacties

Alfa: vakman scoort beter dan ondernemer

Arnhem - Rundveehouders die in de periode 2007/2010 vakmanschap boven ondernemerschap hebben gesteld en hebben gekoerst op geleidelijke bedrijfsgroei hebben de beste resultaten gedraaid. Dat staat in een rapport van Alfa Accountants.

Alfa onderscheidt in totaal vier bedrijfsstijlen: koersen op bedrijfsgrootte (groeistrategie), koersen op fijnregulering (‘dierverzorgers’), op kostenreductie en op arbeidsbesparing. De fijnreguleerders en kostendrukkers weten zich financieel het best staande te houden in een jaar met lage melkprijzen. Wie inzette op arbeidsbesparing heeft daar de meeste moeite mee. Een beetje aanpassen van stijl, pakt dan goed uit in een moeilijk jaar. "Stijlvastheid is goed, als het maar niet halsstarrig wordt", aldus Rick Hoksbergen van Alfa.

Terugkijkend op de periode 2007/2010 bleken vooral ondernemers die focussen op bedrijfsgrootte en kostenreductie stijlvast en economisch gezien ook het meest succesvol. Rond 40 procent van de ondernemers met een dergelijke stijl, hadden die zowel in 2007 als in 2010. Bij fijnreguleerders week na vier jaar de helft af van de beginstijl, bij arbeidsbespaarders 60 procent. De verschuivingen richting arbeidsbesparing en kostenreductie bleken in die jaren financieel minder goed uit te pakken dan de aanpassingen richting schaalgrootte en fijnregulering.

Kostenbesparing en fijnregulering komen vooral voor op de in omvang wat kleinere bedrijven, die in hoge mate zelfvoorzienend zijn en een stevig buffervermogen hebben. Alfa noemt dit de boerenlandbouw. In de ondernemerslandbouw komt schaalvergroting en arbeidsbesparing als bedrijfsstijl meer naar voren. Deze ondernemerslandbouw is minder bestand tegen prijsschommelingen dan de boerenlandbouw en loopt dan volgens Alfa meer risico’s.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hieruit kan de conclusie getrokken worden, dat de globale voedsel zekerheid meer gebaad is bij boerenlandbouw, dan bij industriële landbouw. De laatste zal meer gevoelig zijn voor prijsschommelingen volgens bovenstaand artikel en eerder in de financiële problemen komen.

 • frankverhoeven

  Dit sluit nauw aan bij het onderbuikgevoel! Want meer liters melk gaan produceren met een beroerde kostprijs per liter melk...zal nooit veel winst opleveren.

 • hassin01

  Het gevoel klopt inderdaad, maar ik snap niet dat hiermee de conclusie getrokken kan worden dat een vakman beter zou scoren dan een ondernemer. Ook het verschil maken tussen zgn boerenlandbouw en ondernemerslandbouw vind ik merkwaardig. Uiteindelijk zal blijken dat die ondernemers die (uiteraard) ook vaktechnisch goed bezig zijn ook overmorgen nog boeren, o.a. vanwege meer en beter inzicht in de financiën !

 • Venstra

  Als die man op de foto een vakman is ben ik toch liever de ondernemer, je rug slopen met een hooivork. Wat is er mis met arbeidsbesparing, dom werk wat dagelijks terugkomt moet je zoveel mogelijk mechaniseren, misschien dat die boer met zo weinig mogelijk machines wel minder kosten heeft, maar hij zal wat langere dagen en ook niet zo lang volhouden.

 • wmeulemanjr1

  Je leeft , voor de koeien ' ,of van de koeien' ,of allebei ?' of je bent liever alleen cijferaar?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.