Rundveehouderij

Nieuws 1680 x bekeken

Aflatoxine in melk Zweeds Arla

Stockholm - In melk uit de fabriek van zuivelaar Arla in het Zweedse Linköping is aflatoxine aangetroffen. De giftige schimmel werd ontdekt bij een controle van een melksilo van de fabriek.

Deze melk was geleverd door dertien bedrijven die voer (in casu rijst) hadden ingezet dat was geïmporteerd uit Pakistan door een bedrijf in Kristianstad. De naderhand vanwege de aflatoxinevondst uitgevoerde controle bij de leverancier bracht aan het licht dat de schimmelverontreiniging acht keer zo hoog was als toegelaten. Op één van de getroffen bedrijven bevatte de melk vijftien meer aflatoxine dan de norm toestaat.

Volgens Arla is waarschijnlijk geen melk met te veel aflatoxine bij de consument terechtgekomen. De uit de silo in omloop gekomen melk kon deels worden teruggehaald. De melk die wel in de handel kwam was vermengd met andere melk, waardoor de aflatoxineconcentraties daarvan binnen de perken bleven, zo gelooft het concern. Een woordvoerder van de fabriek in Linköping erkent dat er ook melk is verkocht die niet is getest. “De verantwoordelijk voor de veiligheid van het voer ligt echter bij de leverancier en daarom gaan we ervan uit dat het in orde is,” aldus de woordvoerder. Aflatoxinetests van de melk vinden niet routinematig plaats. Wel worden een beperkt aantal keren per jaar steekproeven genomen. De autoriteiten hebben tot dusver niet gereageerd op het incident.

Of registreer je om te kunnen reageren.