Rundveehouderij

Nieuws 3766 x bekeken 25 reacties

VMS robotmelker naar nieuw productierecord

Steenwijk - JTP Farms in Wisconsin (VS) heeft in een week tijd een gemiddelde dagelijkse melkproductie van 2.927 kilo melk gerealiseerd uit hun 4 VMS’en. Volgens DeLaval gaat het om de beste resultaten die bekend zijn van alle VMS-melkers ter wereld.

Eerder behaalde de familie Lugn uit Zweden al een 7-daags gemiddelde op 1 VMS station van 3.003 kilo. JTP Farms realiseerde op één van de VMS-systemen een productie van 3.131 kilo melk in 24 uur tijd.

Het Amerikaanse bedrijf met 247 melkkoeien is volgens DeLaval  begonnen met robotmelken in januari 2012. Ze verplaatsten hun veestapel van een bindstal naar een nieuwe, goed geventileerde ligboxenstal met flexibele koeborstels en automatische mestschuiven. De nieuwe bedrijfsvoering vergt beduidend minder arbeid, zodat de twee fulltime werknemers meer tijd hebben om goed voor hun koeien te zorgen en hun bedrijf te managen.

“Wat JTP Farms bereikt heeft is een duidelijk bewijs van een goed bedrijfs- en veestapelmanagement”, zegt Mark Futcher, Marketing Manager Automatische Melksystemen, DeLaval Noord-Amerika. “Door melkveehouders als de Peissigs is het voor DeLaval onmogelijk om een maximale melkproductie aan de VMS toe te kennen. Ik denk dat we de limiet nog moeten bereiken, wat onze VMS-klanten ons elke dag maar weer bewijzen.”

Laatste reacties

 • vermunt1953

  is/ dit reclame voor delaval of wat

 • voerhek

  jaloers of wat?

 • M.harmsen

  Klinkt mooi maar tegen welke reeele kosten is dit gehaald?

 • abtje

  Denk dat ze daar wel vrij koeverkeer hebben, hier drammen ze graag het gedwongen koeverkeer erdoor, oh ehh, gestuurd koeverkeer.
  Maar het is inderdaad een hele prestatie.
  Het ligt nu aan het voer, als we zouden stoppen met gras en laagwaardig eiwit enzo te voeren, maar hoogwaardiger voer geven dan komt de jaarproduktie van een koe rustig op 15 a 20.000 liter per jaar.
  Of we dat willen,nee maar het kan wel.

 • jan1

  Toch een ontzettend mooi resultaat.
  Vorige week hoorde ik nog van iemand die had een lely melkrobot gekocht, want de lely had meer status.

 • Grazy

  @ jan1 Het komt ook vooral omdat er een Lely Juno het voer aanschuift!
  Ze werken daar wel met gedwongen koeverkeer, gebruiken BST en stoppen een heleboel krachtvoer in het rantsoen. Ze melken boven de 40 liter per koe maar geen 47. Maar het blijft een geweldige prestatie!

 • abtje

  @Grazy Het voer aanschuiven is inderdaad een plus. Het gedwongen koeverkeer is echter een grote rem. Delaval is daar helemaal lyrisch over terwijl Vetvice het verafschuwd.

 • ...............

  Vetvice werkt veel met Lely

 • abtje

  Klopt, maar Vetvice is ook alleen maar bezig met dierwelzijn en gedwongen koeverkeer staat daar ook haaks op. Snap niet goed waarom Delaval maar krampachtig aan het gedwongen blijft hangen. Bij nieuwbouw is je stal ook meteen duurder door een extra rij.

 • abtje

  Dan moet Delaval ook even de naam veranderen> Van VMS naar GMS.
  Vrijwillig wordt Gedwongen, of Gestuurd wat ze zelf liever horen:-)

 • vraagteken

  werk al jaren met delaval ze hebben mij nog nooit verteld dat het gedwongen moet snap niet waar jullie dat vandaan halen

 • abtje

  @BoerMaark. Waar anders vandaan dan bij Delaval?
  Ben destijds bezig geweest met Delaval, Lely en Fullwood. En Delaval wilde eerst alleen maar gestuurd koeverkeer. Wilde je dat niet dan kon het alsnog vrij koeverkeer. De ander twee merken adviseerden juist dierwelzijn.

 • Grazy

  Het voordeel van gedwongen koeverkeer is dat je TMR kan blijven voeren zoals de JTP farms doet. Lely gebruikers in de USA staan er versteld van hoeveel voerkosten ze kunnen besparen met koegericht voeren. Er zijn genoeg Lely bedrijven die dezelfde produktie halen.

 • Hunterholsteins

  Het gedwongen koeverkeer van Delaval, het zogenaamde 'feed first' systeem is voor de koe geen enkele belemmering. Dit blijkt uit een duits onderzoek, wat is uitgevoerd op een bedrijf met 1000 koeien. Top Agrar april 2013. Het voordeel is echter dat je geen last hebt van vaarzen die 20 keer voor niets in de robot komen, waardoor de capaciteit omhoog kan. Daarnaast heb je minder 'ophaal koeien', dus minder arbeid. En Lely heeft trouwens hetzelfde systeem. Ze noemen het 'grazeway' en zetten het aan de andere kant van de stal. Principe hetzelfde: gestuurd koeverkeer.

 • abtje

  @Hunterholsteins, u bent abuis. De grazeway is een selectiepoort, welke bepaald of een koe naar buiten mag of binnen moet blijven om gemolken te worden. Dus dat is totaal iets anders.
  Wat die Duitsers onderzoeken, het zal wel. Ik ben zelf wezen kijken bij meerdere systemen en dan schieten de tranen in je ogen. Het was op een bedrijf in Brabant, die hadden Feed First. Dat was voor mij de afknapper.
  Een vaarsje heeft gegeten, wil gaan liggen herkauwen, moet even door de robot.
  Fout, dat beestje heeft drie kwartier bang staan wachten in een hoekje tot een paar dominante koeien erdoor waren.
  Bij vrij verkeer kan het beestje gewoon gaan liggen en door de robot heenschieten als het daar rustig is.
  Dat was voor mij zo'n afknapper, dat ik in onze eigen situatie absoluut geen gedwongen koeverkeer wilde.

 • adams

  gelijk heb je abtje, laat die koeien zelf lopen. dan lopen ze het best!

 • Grazy

  Dit bedrijf heeft GEEN feed first, we waren op dit bedrijf in november en een vaarsje stond in de wachtruimte toen we kwamen en stond er 2 uur later nog, kon dus niet eten. Daarom vind ik het zo knap dat ze zo goed melken.
  Overigens was het verboden om in het tanklokaal te komen, dus kon niet even op de melkleveringslijst spieken.

 • abtje

  @Grazy, heeft het nu wel of geen gedwongen koeverkeer? in #6 zeg je van wel. In #13 haal je het voeren erbij, wat er los van staat, maar oke.
  En in #17 zeg je dat het geen gedwongen koeverkeer heeft.
  Gedwongen koeverkeer is Feed First, het dier mag altijd naar het voerhek, behalve als het bij de robot staat, dan eerst robotbezoek. als het ligt en opstaat om te gaan eten is er geen belemmering. Klaar met eten dan gedwongen via robot terug, ook wel gestuurd genoemd.

  En het TRM voeren staat er ook los van, heeft niets met het geheel te maken.

  Het gaat er hier niet om of Delaval beter is dan een ander, het gaat om het systeem gestuurd of niet. Heb je die keuze gemakt dan kan je je robotkeuze maken.

 • Grazy

  @abtje, ze hebben de oude versie van gedwongen koeverkeer, als een koe wil eten moet zij eerst langs de robot.

 • abtje

  @Grazy, oke, duidelijk, dank u wel.

 • lohuisveehouderij

  @abtje: DeLaval houdt zich niet 'krampachtig' vast aan gestuurd koeverkeer zoals jij beweerd. Het is alleen een optie die aan wordt geboden. Zelf hebben we ook vrij koeverkeer. We hebben ook situaties bekeken met gestuurd koeverkeer. Beide oplossingen, gestuurd of vrij, werken prima.

 • abtje

  @Iohuisveehouderij.
  Het is mijn ervaring dat ze dat wel deden. Wij wilden nieuw bouwen en hebben ons vrij goed georienteerd, al zeg ik het zelf.
  Bouw je gedwongen dan bouw je ook nog eens duurder en uiteindelijk minder diervriendelijk.
  Tuurlijk went alles en aan het eind van de dag zullen heus wel alle koeien gemolken zijn, maar je kiest eerst voor een systeem, en daar moet je allereerst zelf in geloven.

 • jan1

  Er is wel een verschil tussen gedwongen en feed-first. Bij feed first heb je geen last van 'geweigerde' koeien. Dit omdat deze niet in in de wachtruimte komen.
  Bij Feed-first kunnen de koeien altijd naar het voerhek om te vreten en moeten ze terug via een selectiepoort. Hier worden ze gestuurd naar het liggedeelte of naar de robot. vanuit de robot komen ze weer in het vreetgedeelte.
  Bij gedwongen koeverkeer moeten alle koeien vanuit het liggedeelte door de wachtruimte en de robot naar het voergedeelte en kunnen ze weer vrij naar het liggedeelte. Dit systeem geeft meer problemen tijdens het voeren van de koeien.
  Bij feed-first komende koeien regelmatiger

 • abtje

  @Jan1, het is allebei gedwongen of gestuurd of hoe je het ook wilt noemen.
  Je kan overal selectiepoorten,voorselectie of wat dan ook plaatsen. Of je het nu naar het voerhek of naar de boxen doet is een pot nat.
  Bij vrij koe verkeer is het duidelijker, geen poorten , hekken of andere dwang middelen om ze te sturen.
  Net waar de boer voor kiest.
  Tuurlijk kan je datweer gaan onderverdelen, maar daar wordt het niet echt duidelijker op.
  Wij bijvoorbeeld hebben vrij koeverkeer, MAAR uit de robot vindt er toch weer een selectie plaats. Gaat het dier de kudde weer in OF het strohok OF de separatieruimte.
  Zo blijf je bezig.:-)

 • jan1

  Wij hebben ook vrij koeverkeer. Geen enkel probleem. Over het algemeen zie je dat de robotverkopers ook graag ijzer verkopen. Om de meeste melkrobots staat veel te veel ijzer.
  Feed-first is een stuk beter dan gedwongen koeverkeer. Het past vooral op plekken waar weinig arbeid voorhanden is. Is er en koe die je moet ophalen, dan is er ook echt wel iets aan de hand.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.