Rundveehouderij

Nieuws 2119 x bekeken

'BVD-kalveren in quarantaine'

Zeist – Het bestuur van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft besloten geïmporteerde kalveren uit de Duitse regio’s Viersen, Broken, Kleve, Ammerland en Emsland, waar BVD type 2 voor problemen zorgt, te kanaliseren.

Dit betekent dat de kalveren uit de besmette gebieden in quarantaine worden gehouden. Alleen op deze manier mogen kalveren nog uit de besmette gebieden worden geïmporteerd.

De SKV volgt hiermee de lijn die Van Drie al eerder aankondigde. LTO vindt de SKV-maatregel gezien de situatie de best mogelijke oplossing. LTO-vakgroepvoorzitter vleeskalverhouderij Ger Koopmans benadrukt dat alle partijen hetzelfde doel hebben en dat is de risico’s tot een minimum beperken. Gezien het grote aantal kalveren dat vanuit Duitsland naar Nederland komt, zou een importstop volgens Koopmans wel eens onbedoelde gevolgen kunnen hebben. De besmette kalveren moeten immers  ergens heen.

Pali Group houdt voorlopig vast aan haar importstop van kalveren uit de genoemde regio’s.  Het handelsbedrijf besloot, na de uitbraak in Duitsland en uitbreiding van de besmetting op Nederlandse bedrijven, al op dinsdag 26 maart de import uit genoemde regio’s te staken. “Tot nu toe is voor ons onvoldoende in beeld hoe de hazen zijn gelopen”, geeft Martijn Paridaans, directeur Pali Group, als reden.

Ook de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) kan zich niet in het SKV-besluit vinden. “Wij vinden dit een slechte oplossing”, aldus NBHV-voorzitter Piet Thijsse. Hij spreekt van een onnodig risico en roept handelaren op geen kalveren uit betreffende gebieden te importeren. Ook volgens hem is er nog te weinig informatie over de recente BVD-uitbraak beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.