Rundveehouderij

Nieuws 1789 x bekeken 6 reactieslaatste update:24 apr 2013

Robotmelkers negeren onterecht veel mastitismeldingen

Utrecht - Robotmelkers negeren een groot deel van de mastitisalarmeringen die ze via hun automatische melkinstallatie krijgen. In ruim de helft van de gevallen is dat terecht. Helaas missen ze ook driekwart van de echte gevallen van klinische mastitis.

Dit blijkt uit onderzoek van studenten van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.

De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek op zeven bedrijven, waar vijf dagen lang alle robotmeldingen zijn geregistreerd die zouden kunnen wijzen op een vorm van uierontsteking. Docent en rundvee-onderzoeker Ruurd Jorritsma stelt dat het onderzoek niet pretendeert representatief te zijn voor heel Nederland. "Ik heb echter ook geen aanleiding om te veronderstellen dat de praktijk elders veel zal afwijken", zegt hij.

Het onderzoek legt het probleem bloot dat de detectiemechanismen van melkrobots afwijkingen in de melkkwaliteit wel signaleren, maar dat de betrouwbaarheid van de detectie te wensen overlaat. Boeren staan voor het dilemma om of alle meldingen na te trekken, wat de wet- en regelgeving voorschrijft, of om veel meldingen te negeren.

Van de 421 meldingen van een afwijking in een uierkwartier op de zeven onderzochte bedrijven werden slechts vijtien (3 procent) door de veehouder in de stal gecheckt. Van de vijftien gecheckte kwartieren bleek dat er bij tien gevallen (67 procent) sprake was van klinische mastitis en bij een (13 procent) van subklinische mastitis. Daarnaast werden 29 gevallen van klinische mastitis en 126 gevallen van subklinische mastitis gemist.

Laatste reacties

 • dejongj

  Op 7 bedrijven in 5 dagen tijd 39 gevallen van klinische mastitis (10 + 29)???, klopt dit????

 • alco1

  Of het is een grote bende op die bedrijven
  Of de cijfertjes kloppen niet
  Of het wordt niet goed begrepen
  Of het wordt niet goed doorverteld
  Of het is niet goed getypt.
  Er is in ieder geval wat goed mis!!

 • abtje

  Wat versta je onder een mastitis melding, dat is de vraag. Als de geleidbaarheid stijgt KAN dat mastitis worden. Meestal is het eenmalig. Gaat het een tweede keer of derde keer ook zo, dan zit dat kwartier al onder de uiermint. Enkele keren per dag speen uittrekken en controleren en weer mint erop.
  Heb je een echte mastitismelding dan is er acuter wat aan de hand en ook weer uittrekken en minten. Gwleidbaarheid echt in de smiezen blijven houden.

  Met de geleidbaarheid kan je eerder reageren, je wacht niet tot er vlokjes zijn.
  Dus theoretisch loop je voor op 'schema'.
  En door dat minten worden de meeste meldingen geen mastitis, en anders minder hefig en in ieder geval korten van duur.
  Melken nu zo'n twee en een half jaar met de robot en hebben tot nu toe nog geen enkele koe met AB hoeven te behandelen tegen mastitis.

 • alco1

  @abtje. Het blijkt dus maar weer eens dat er artikelen geproduceerd worden door mensen die de bel hebben horen luiden, maar de klepel niet weten te hangen.

 • abtje

  @Alco1 Ik stoor me er ook aan dat iedere keer hetzelfde artikel terugkomt met een kleine update of aanpasseing.
  Zo komt het regelmatig voor dat er drie of meer topics zijn met hetzelfde onerwerp. Ook makkelijk voor de reacties, verdeeld over meerdere topics die gewoon bij elkaar horen.

 • koestal

  Daarom ook soms ook hoog celgetal op robotbedrijven

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.