Rundveehouderij

Nieuws 997 x bekeken 1 reactie

Qlip werkt aan snelle drachttest via melk

Leusden - Melkcontroleur Qlip werkt samen met fokkerijorganisatie CRV aan een snelle test die het melkveehouders mogelijk maakt om de dracht van koeien te meten via de melk. Bepaalde eiwitten in de melk geven aan of een koe drachtig is of niet. Een relatief eenvoudige 'boerentest' kan veehouders over enige tijd helpen om vanaf 35 dagen na het insemineren de dracht te voorspellen, stelt Qlip.

Onderzocht wordt nog hoe de drachttest op een efficiënte en effectieve wijze ingebed kan worden in het proces van de melkproductieregistratie. Daartoe is dit voorjaar een proef gestart om na te gaan hoe deze test aan de veehouders aangeboden kan worden.
Een snelle en handzame drachttest kan de veehouder ontzorgen en arbeidsefficiency opleveren. Dieren hoeven dan niet meer
handmatig aan het voerhek op dracht te worden gecontroleerd. Door de dracht voortaan via melk te meten, kan de veehouder eenvoudig zelf een monster nemen tijdens het melken en deze laten onderzoeken.
Naast dracht wordt er momenteel al meer in melk gemeten. Zoals mastitisverwekkers, salmonellose en ketosesignalering. Verder wordt de melk continu geanalyseerd op veiligheid en kwaliteit.
Het project ‘Dracht meten in melk’ wordt ondersteund vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Gelderland en Overijssel.

Eén reactie

  • abtje

    Heel erg leuk Qlip, maak eerst eens af waar je aan begonnen bent.
    Stelletje prutsers. Hebben jullie nu EINDELIJK eens een monster-methode ontwikkeld die wel salmonella in de tank kan aantonen???
    Dat geknoei wat jullie nu doen is om je dood te schamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.