Rundveehouderij

Nieuws 10583 x bekeken 34 reacties

NVWA vindt negen kadavers

Lopikerkapel – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft bij een veehouder in Lopikerkapel negen kadavers van koeien en kalveren aangetroffen. Dat meldt RTV Utrecht.

Er lag zoveel mest dat de dieren niet normaal konden staan. De inspectie heeft de stallen op kosten van de veehouder schoon laten maken. Er zijn verder geen dieren in beslag genomen. Volgende week bezoeken NVWA-inspecteurs opnieuw het bedrijf. Alles moet dan niet alleen netjes en schoon zijn maar ook de registratie van dieren moet op orde zijn gebracht.

De omstreden boer uit het onder Utrecht gelegen Lopikerkapel kwam afgelopen jaren regelmatig in het nieuws vanwege verwaarlozing van zijn dieren.

Laatste reacties

 • abtje

  In en in triest.

 • boerke brabant

  waarom mag deze man nog dieren houden ?
  falend beleid en waar is de aid ? iedere week controleren zo iemand. Marianne , met je mond vol over dierenwelzijn , waarom geen kamervragen ?

 • minasblunders1

  Ik heb de indruk dat deze man het niet alleen kan. Kan hij geen hulp krijgen, bv. van een gestopte melkveehouder?

 • @meelmuisje

  Wat is er met deze boer aan de hand? Krijgt hij eigenlijk wel begeleiding? Volgens mij is dat hard nodig. Want dàt is nu het grote verschil, de 8.30-17.00 uur werknemers kunnen zich makkelijk ziek melden en krijgen begeleiding in tegenstelling tot doorploeterende boeren in dezelfde omstandigheden die het het maar moeten zien te rooien. Hier in Duitsland is het erg, krijg je als boer een ongeluk dan mag je blij zijn als je na vijf(!) weken bedrijfshulp krijgt (mocht je die niet zelf weten te vinden), dan komt er zo'n hulp voor 1x melken per dag. En daarvoor betaal je duizenden en duizenden euro's per jaar.
  En dan vinden ze het vreemd dat een boer bijv. ook psychisch ziek word en daardoor het werk niet meer aankan, waardoor hij geen uitweg meer ziet, in een hoekje gaat zitten en het opgeeft? Is dat misschien met deze man aan de hand? Ja, het is makkelijk om commentaar te geven als je niet precies weet wat er aan de hand is. Waarom is deze man niet (langer) begeleid? Het is niet de eerste keer, heb ik begrepen. Misschien is dat ook een punt voor Marianne en haar PvdD, meer begeleiding voor boeren en verzorgers in nood, waardoor dieren niet de dupe zullen worden. Voorkomen is beter dan genezen of ik kan beter zeggen (op)ruimen!!?

 • alco1

  Het enige wat je van Marianne kunt verwachten is dat ze er een filmke over gaat maken, hoe slecht het wel niet is in de veehouderij. 'Ongehoord'

 • guidogroeneweg

  laat ze ook even in de oostvaardersplassen en in de amsterdamse waterleidingduinen gaan kijken. daar laten duizenden dieren doodgaan en dat is de normaalste zaak van de wereld. de mensen die daar voor verantwoordelijk zijn, zijn al jaren niet goed bij hun hoofd.

 • Bison

  De man woonde zeker alleen,had geen vrienden en kreeg nooit bezoek en had geen contact met de buren en zag het al een poosje niet meer zitten anders kan zoiets toch nooit zulke vormen aannemen.Hoeveel vee had die man?
  Het verhaal is te beknopt om een oordeel te vellen maar de autoriteiten zijn hier volgens mij zeker mede schuldig aan gezien de history.

 • J@gertje

  @guidogroeneweg,
  Je haalt mij de woorden uit de mond.

 • Miriamnu

  Hoe is het mogelijk dat deze man nog mag werken als boer. Zijn dieren moeten in beslag worden genomen en verplaatst naar een boer die weet hoe hij dieren goed moet behandelen.

 • petrolbutterfly

  Inderdaad triest verhaal.
  Misschien aanleiding voor www.boerderij.nl door onderzoekjournalistiek de feiten en achtergronden te achterhalen om ons als lezers een beeld van de werkelijkheid te kunnen schetsen

 • Elevage

  het is ontzettend triest dat het voor de dieren zo afloopt. Deze man heeft dringend hulp nodig in welke vorm dan ook!
  En inderdaad @guidogroeneweg............ als daar dieren dood gaan is het ineens een natuurlijk project . Hup weer een bult subsidie erdoor, of liever nog : er over heen!

 • Bloemestein

  niet goed te praten, maar waarom wel deze boer gepakt en niet het linkse bestuur van Amsterdam, wat damherten in de waterleiding duinen laat kreperen.

 • ad65

  Dit moet niet mogelijk kunnen zijn,en niet ook goed te praten.

 • Bison

  Nou ja Miriamnu ze laten criminelen ook iedere keer weer vrij om hun duister werk te kunnen voortzetten.
  Deze man is lijkt mij geen crimineel,..meer een lost lonely soul.

 • agpros

  Dit is inderdaad niet goed te praten, maar bij mij is het ook gebeurd en waarom? Omdat ik begon te piekeren en met mijn aandacht niet meer bij de beesten was. Waarover piekerde ik? POver mensen die mijn vertrouwen beschaamden, bobo's maar ook gewone mensen. Ook over mensen op deze site, die met schelden en ruw taalgebruik elkaar proberen te overtuigen, die voor de lol een discussie opstarten, die, zo lijkt het veilig uit verre oorden oordelen over hoe het hier in Nederland werkt. Ik ben ''verraden' door iemand die ik vrije toegang tot mijn erf had gegeven en eerst naar mijn buurman ging en daana naar de politie. Laat iedereen eerst eens denken voor hij of wat zegt of doet. Kijk eens naar de vorige reacties om te zien wat ik bedoel.

 • Loes87

  @agpos, ik snap precies wat je bedoelt, ik heb het zelf niet mee gemaakt mijn mij eigen dieren. maar met mijn werk kom ik er wel mee in aanraking. vaak is het een op een hoping van... en niet omdat hij/zij er 'even' geen zin in heeft. Ik hoop dat jij je 'problemen' hebt kunnen oplossen.

 • ant

  Thijs O is ziek heeft een hekel aan alle controlerende organisaties om hem heen
  je zou denken dat hij dom is maar weet heel goed wat er gebeurd om hem heen .Ik denk dat heel intiligent is maar ook gek en dit zit heel kort bij elkaar in onze wereld.Probeer iemand naar hem toe te sturen die vertrouwen kan winnen dan komt het denk ik goed .maar geen politie aid of andere overheids personen die werken als een rode vlag.
  enkele jaren geleden is er ook wat geweest met dieren die weg gehaald waren,de rechter heft hem toen niet veroordeeld omdat dieren niet
  mishandeld waren hier had hij heel veel lol in omdat ze er niets van wisten .
  dat het niet zo schoon is moesten ze maar aan wennen.zo denkt hij
  wat er nu gevonden is weet ik niet maar als er dode dieren zijn dan kan dat natuurlijk niet en moet er worden opgetreden.!!!

 • koestal

  Triest,maar wat in de Oostvaardersplassen gebeurde werd heel gemakkelijk goed gepraat door de geitenwollen boswachters

 • tessa2010

  Heel erg triest dat dit is gebeurd!!! Wat ik me afvraag,volgens het artikel was de veehouder de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws vanwege dierverwaarlozing??? En dan begrijp ik niet,waar zijn familie,vrienden,buren,dierenarts,voerleverancier,inseminator en bovendien de instanties die de boel controleren nadat het al eens mis was gegaan??? Het is zo makkelijk om deze veehouder te veroordelen,maar beseft men wel dat deze man het ontzettend moeilijk moet hebben gehad??? Agpros ik ben het helemaal met je eens,heb het van dichtbij meegemaakt! Helaas maakte deze veehouder een eind aan zijn leven,en toen werd duidelijk dat hij WEL zijn best had gedaan!!!

 • woutergrimmius

  Zo triest... Het grote publiek zal direct kijken naar de omstandigheden voor de dieren op dit bedrijf. Dat mag ook, want dieren moeten het goed hebben. En het grote publiek kent de sector niet, dus zal deze schrijnende gebeurtenis model kunnen staan voor het algemene inzicht in de sector. Voor de sector triest, want we zijn goed bezig als we kijken naar dierwelzijn in de melkveehouderij.
  Ik hoop dat de veehouder nu eens niet alleen gecontroleerd, maar juist geholpen wordt. Zijn de dieren ook bij gebaat!

  Maar als we de sector even buiten beschouwing laten en onze blik op het drama richten, moet toch duidelijk zijn dat het deze man, om welke redenen dan ook, uit de vingers is geglipt? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat deze man bewust kiest voor deze situatie. In de tekst staat dat het bedrijf de afgelopen jaren vaker in beeld is geweest i.v.m. verwaarlozing. Hoe is het dan mogelijk dat het bedrijf er nu zo voor staat? Na een eerste keer zou dit toch niet meer mogelijk moeten zijn? Het bedrijf is immers bekend! Duidelijk is dat hulp, begeleiding en wat nog meer niet is ingeschakeld of tekort geschoten is...

 • woutergrimmius

  Beetje vreemd... Mijn afsluitende zin, staat nu als 2e alinea... Is niet anders :)

 • agpros

  En toen bleef het heel lang vrijwel bladstil, terwijl verderop op deze site de woordenstormen gewoon verder razen. Ik vertrouwde er op dat iets van deze wind hier langs zou komen. De meeste winden waaien ergens anders.
  Ik heb een iemand verteld,hoe ik over hem denk: Slecht nieuws breng je zelf, als je iets te klagen hebt over mij doe dat persoonlijk of met een briefje in de bus. Ik heb mijn buurman die ik valselijk verdacht van 'lekken' in een peroonlijk gesprek mijn excuses aangeboden. Ik heb op mijn kop gekregen van de NVWA en hun hulp bij het ruimen van de kadavers geweigerd. 'Mijn troep ruim ik zelf op'. Ik heb een emotioneel gesprek gehad met mijn vriendin.(We LATten). Ze heeft me op mijn kop gegeven en onder mijn kont geschopt. Al met al ga ik proberen mijzelf vaker een schop onder de kont te geven en heel veel mensen, niet alle, nemen voor wat zij waard zijn: WIND en HOLLE WOORDEN.

 • minasblunders1

  Agpros, hoe gaat het nu met jou en met jouw bedrijf?

 • agpros

  @minasblunders1. Dat weet ik niet. Bedenk dat het GELIJKTIJDIG gebeurde met het bedrijf hierboven en dat ik niet dezelfe ben. Ik schreef in een reactie op de reacties op dat bericht. Lees mijn reacties nog eens en dan vooral de laatste zin van mijn tweede bericht.

 • abtje

  @Agpros, weet niet goed wat ik moet zeggen op je verhaal.
  Weet echter wel dat als jij opnieuw vertrouwen wilt/moet opbouwen in de mens dat achter de scherm van je computer het internet op niet echt de juiste methode is.
  Dan moet je er juist achter vandaan, verzorg je dieren en ga met je vriendin juist onder de mensen van vlees en bloed.
  Geniet van de kleine dingen en relativeer.
  Heel veel sterkte en succes, maak er wat van.

 • LUCTOR

  Ant@ Uit uw reactie blijkt dat u deze boer kent en wat er mee aan de hand is zou het dan geen optie zijn om te proberen het vertrouwen van deze man te winnen of met de buren iets te ondernemen zodat deze man geholpen wordt.
  Ik kan het niet goed praten dat deze man zijn dieren verwaarloosd als hij een boer was zoals hij benoemd word had hij zijn dieren weggedaan als hij ze om wat voor reden ook niet meer verzorgen kon,maar de maatschappij laat zo,n persoon ook links liggen en er wel om lachen en afgeven en waar zijn de kerkelijke ambtsdragers in zulke gevallen te druk? of is Thijs het zwarte schaap.

 • transporten

  weet niet wat voor reden een boer heeft .om zijn dieren dit aan te doen .ben zelf een boerendochter .en als mijn vader met de auto naar zijn koeien ging dan zagen ze zijn auto al van ver aankomen zo gek was hij met zijn dieren .alleen het is ook zijn dood geworden .

 • info104

  Er zijn meer burgers die hun dieren slecht verzorgen dan boeren, ik kom bij veel burgers die hun hond in een bens opsluiten die hond heeft vaak minder ruimte als een legkip in de baterij, en die dieren die altijd in een woonkamer zitten van 4 bij 4 meter en alleen maar 5 minuten worden uitgelaten , die koe in de ligboxen stal heeft het veel beter. En zoals al is geschreven over de Oostvaardersplassen waar in een gesloten gebied veel te veel dieren lopen en dood gaan van honger , wakker dier moest voor de rechter worden gedaagd want zij zijn wel verandwoordelijk voor deze praktijken.

 • abtje

  @info104, dat neemt niet weg dat iedere boer die zich schuldig maakt aan verwaarlozing, mishandeling of wat dan ook er een te veel is.
  Wat een ander, burger of natuurgeldvangvereniging ook doet is daarbij niet relevant.

 • boerke brabant

  @abtje, ben het met je eens
  voordat we naar andere groepen gaan wijzen moeten we eerst als sector naar ons zelf kijken. En hoe die man ook in de problemen zit (wie zegt dat dat zo is ? ), het was bekend dat hij niet goed voor zijn dieren zorgde. Dan moet een aid toch ingrijpen ? of zijn die er alleen om te kijken of je injecteur goed staat afgesteld ?
  ook aid aanklagen voor wanprestatie ! (die marianne neem ik alleen niet meer serieus, die is te druk met vegaburgers bakken om manlief te sponsoren)

 • hendrikusgrunn

  @meelmuisje:
  je praat over werknemers alsof ze allemaal 8.30-1700 werken.
  Bij ons op het werk is het zo druk dat ik minimaal 12 uur op een dag werk en meestal ben ik er zes dagen id week. Wij staan er dus ook voor het edrijf.

  Feit is idd wel dat we werknemer zijn en geen eigenaar en daar hangen dus ook andere rechten en plichten aan. Wij kunnen ons idd ziek melden zonder dat het wat kost.

  En waarom zouden de boeren dan allemaal begeleiding nodig zijn. Als mijn baas iets krijgt moet hij ook zelf voor de kosten opdraaien. Hij en de boer zijn allebei een zelfstandig ondernemer en daar hoort idd een ondernemers risico bij. Dat weet elke boer zodra hij met een agrarisch bedrijf begint.

  Wil je dit niet moet je inderdaad bij een baas aan het werk gaan. Maar niet zeuren als het minder gaat, andere particuliere ondernemers worden ook niet geholpen.

 • Khalid en zijn maten

  @hendrikusgrunn,ben het met je eens kliene zelfstandigen moeten ook zelf de broek ophouden in crisistijd ,die krijgen ook geen extra geld van de regering omdat ze even in een dipje zitten qua werk.

  Wat ik wel storend vind is dat veel jongens van boeren komaf die (bijvoorbeeld) in de bouw werkzaam waren,en zonder werk zitten, nu gaan bij beunen bij veebedrijven die voedsel voor de mensheid produceren. Werk waarvoor veel kleine zelfstandigen aan bepaalde certificering moeten voldoen en die betaald moet worden middels het uitvoeren van de werkzaamheden.

 • agpros

  @ 9692 bezoekers tot nu toe. Ik ben in de laatste maand druk bezig geweest er weer boven op te komen. Waarom verwaarloosde ik mijn dieren? Gewoon omdat ik te druk was met andere dingenn: denken over mijn toekomst en over wat tot die onzekere toekomst heeft geleid. De dieren? Dat komt morgen wel. Het was geen kreet om aandacht. De AID kan je niet in contact brengen met mensen die je wel weer eens zou willen spreken. Bovendien word je geval in de regel niet met naam en toenaam naar buiten gebracht. Ook komen de mensen die ik bedoel waarschijnlijk niet op deze site.
  Ik heb het zelf naar buiten gebracht om te ervaren hoe het is om omstreden op het internet te staan.Het is eigenlijk opmerkelijk stil gebleven, terwijl op andere plaatsen op deze site de stormen onverminderd doorgaan.
  Danïel Lohues heeft een liedje op zijn CD 'ERICANA': A'j verkleden as schaop, kommen de wolven joe nao.
  Dat klopt, maar zowel op het internet als in real life, blijkt dat als je je als verkleed schaap omdraait en hard blaat, de wolven zich verschuilen achter de vele bomen in het dierenbos, nagestaard door enkele wolvinnenen en jongen die nog aarzelend wat door huilen.

  BEEEEH!

 • joannes

  @agpros, blijkbaar ben je aandacht tekort gekomen, iets wat je dieren betaald hebben!

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.