Rundveehouderij

Nieuws 2676 x bekeken 11 reacties

‘Plaats die koe op een voetstuk'

Amsterdam – ‘Het grootste gevaar dat jullie lopen is een grote foto in de media van een koe aan het einde van de lactatie, tot op het bot vermagerd, die zo uit een concentratiekamp lijkt te komen. Een koe die weg moet van het bedrijf. Heeft dat beeld eenmaal postgevat, dan kun je het amper meer veranderen.”

 

Dat zei Jan Staman, directeur van het Rathenau Instituut, dat de overheid adviseert op het gebied van wetenschap en technologie, woensdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam, tegen daar aanwezige vertegenwoordigers van de melkveehouderijsector. “Je hebt koeien aan de rand van hun prestatievermogen, topsport wordt dat ook wel genoemd. Maar daar zit ook een enorm gezondheidsprobleem. De vraag is: zitten jullie met die koeien niet aan de rand van hun vermogens?’

De melkveehouderij staat er wat betreft maatschappelijk draagvlak veel en veel beter voor dan de andere veehouderijsectoren, stelt Staman. ‘Het is het kroonjuweel van de veehouderij’. Het is de sector waar de traditie van ‘zorgen voor je dieren’ nog steeds leeft. Maar hij waarschuwt dat dit niet vanzelfsprekend is. ‘Plaats die koe op een voetstuk.’ Volgens Staman zijn gezondheid en welzijn van het dier steeds vaker het sluitstuk. ‘Maar mensen zien het lijden van dieren niet wezenlijk anders dan het lijden van mensen. Daar kun je niet omheen.’

Staman stelt tegelijk dat rationalisatie onontkoombaar is, voor iedere boer, zelfs biologische. Maar zijn schrikbeeld zijn plofkip-achtige discussies zoals die in de intensieve veehouderij gaande zijn. De rundveehouderij heeft veel meer krediet, maar moet er wel voor waken dat ze dat behoudt, stelt hij. Er zijn daden nodig.

Voorzitter Piet Boer van Friesland Campina stelt hier tegenover dat er wel degelijk iets gebeurt. Hij noemt de trendbreuk in de weidegang, en de terugdringing van medicijn- en energiegebruik. Vooral verzet hij zich tegen het beeld dat Nederlandse koeien aan het eind van de lactatie aan het eind van hun latijn zijn. "Nederland staat met gemiddeld 3,5 lactaties per koe aan de top qua levensduur." Het moeilijkst is het volgens hem om de koe naar behoefte te bedienen.

Laatste reacties

 • alco1

  Hoogste tijd dus om de starre mestwet tegen het licht te houden, omdat juist de extensieven hierin met tekorten te maken krijgen.

 • abtje

  Weer populistisch gebral. Een koe aan het einde van de laktatie word juist weer dikker, is weer aan 't vervetten.
  Het dier geeft minder melk en word gevoerd als een melkkoe.

 • joannes

  Wanneer gaan we het publiek eens weg wijs maken in de veehouderij, in plaats van angstig publieke interpretaties verdedigen? Iedereen die met levende have te maken heeft weet dat dieren alleen kunnen presteren wanneer ze gezond zijn en goed verzorgd worden. Ook weet iedereen die met levende have te maken heeft dat dieren ziek kunnen worden; het bewijs zijn die klein huisdier ¨verzorgings centrums¨ . Kortom, een foto van een ziek of mager dier maakt het houden van vee niet misdadig! Het is een voorval wat kan gebeuren. Wanneer gaan we eens aan het publiek duidelijk maken dat we in elke moderne stal een ziekenboeg hebben, waar dieren met extra aandacht verzorgt worden? Dat is positieve aandacht ipv bang en afwachtend zijn, dat de PvdD met een in scene gezette foto een suggestieve wansituatie signaleert om hun donatiepot te spekken.

 • jordi 1455

  @johannes een rechtszaak kan een einde maken aan de lastercampagnes en tirannie van de partij voor de dieren en wakker dier, bewijzen zijn er al zat.
  Dus wie gaat ze aanklagen?

 • el

  Bespiering word weer in voor de moderne melkkoe!

 • ...............

  FLV Kruisingen

 • hilderink

  Allemachtig wat een onnozele reacties weer van de kneuterboertjes. Geen wonder dat het voor hen o zo moeilijk is om de huidige melkkoe in haar behoefte te voorzien. Overigens voor een prestatie die naar onnatuurlijke hoogte is gepusht. Maar ach, wij Nederlanders hebben gemiddeld wel 3,5 lactatie te pakken en dat maakt alles weer helemaal goed...

 • abtje

  @Hilderink, beter dan aan de overkant van de waterplas waar ze de twee nog niet halen:-)
  De enigste onnozele reactie is 7, toevallig:-)

 • Sjaak

  Vanmiddag had deze blog een hele andere titel.... ook dat is beeldvorming, wat eigenlijk de strekking is van dit hele verhaal!

 • minasblunders1

  Reacties #1 en #2 zijn de enige juiste. De uitgemergelde koeien zijn niet de koeien aan het eind van de lactatie maar de koeien van de extensieve veehouders, die door de overheid gedwongen worden om hun koeien ziek te maken. Dit door puur rekenkundig geblunder in de mestwet. Alco, de mestwet is niet te star, maar volkomen ondeugdelijk.

  Hilderink, je zult dus met je klacht naar het ministerie van onkunde moeten.

 • voortman

  een vakblad 'VOOR en VAN' o.a. de melkveehouders zou ook een iets andere foto kunnen kiezen. waarom moet hier nu een vuil melkstel worden afgebeeld.....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.