Rundveehouderij

Nieuws 10381 x bekeken 2 reactieslaatste update:5 apr 2013

FrieslandCampina haalt restkazen weg bij A-ware

Amersfoort/Lopik - FrieslandCampina schroeft de verwerking van restkaas door A-ware steeds verder terug. Op termijn zal deze verwerking helemaal worden stopgezet.

Dit bevestigt een woordvoerder van het zuivelconcern uit Amersfoort.

Het gaat volgens de woordvoerder om een 'strategische keuze' van het bedrijf.

FrieslandCampina is hiermee hard op weg om alle banden met A-ware door te snijden. Een nieuw transportcontract werd niet meer gegund aan A-ware en ook de kaasopslag en veredeling is grotendeels bij het concern weggehaald. Alleen in Workum heeft A-ware nog een opslag voor FrieslandCampina.

Toch stopt nog niet alle verwerking van 'zijstromen', zoals de restkaas wordt genoemd, bij A-ware. Dit bedrijf meldt dat zojuist nog een nieuw contract is gesloten met FrieslandCampina. FrieslandCampina heeft nog niet de capaciteit om alle restkaas zelf te verwerken of te laten verwerken en ook zelf te verhandelen.

Blijft staan dat FrieslandCampina meer restkaas zelf wil verwerken of laten verwerken. Een deel van de reststromen zal worden verwerkt bij IDB-Belgium, een bedrijf dat vorig jaar werd gekocht van de Irish Dairy Board. Ook wordt meer kaas geschoond bij Kruijt in Zegveld. Die ontdoet kazen van aangetaste korsten, zet het product eventueel in een nieuwe korst en reinigt ook stukken kaas. Daarnaast wordt een deel van de kaas, met name de schaafsels, in Denemarken verwerkt en weer opgewerkt tot voor menselijke consumptie geschikt product. Dit is een procedé dat in de industrie al jaren wordt toegepast, maar zuivelcontroleur COKZ heeft daar bedenkingen bij. Het is echter geen methode die wettelijk verboden is.

Rode draad in de nieuwe lijn van FrieslandCampina lijkt te zijn dat het voortaan ook de verwaarding van restkazen - jaarlijks goed voor tienduizenden tonnen product - zoveel mogelijk in eigen hand wil houden. Of uit handen van concurrenten. Tot voor kort werd het product voor een relatief lage prijs verkocht en werd er verder niet meer naar omgekeken.

In potentie is veel geld te verdienen met het opwaarderen van kaas. Het kan gaan om kaas die in eerste instantie is afgekeurd of om snijrestanten en ook schaafsel die overblijven bij het snijden in plakken en bij het raspen. Afgekeurde kaas gaat vaak weg voor een prijs van €1,00 per kilo of minder, terwijl er door een goede bewerking gemakkelijk €1,50 per kilo en meer aan waarde aan kan worden toegevoegd. FrieslandCampina is met afstand de grootste kaasproducent van Nederland.

Laatste reacties

  • koestal

    Hier heeft Friesland-Campina in het verleden veel geld laten liggen en maar klagen dat er aan de kaas haast niks was te verdienen,Jan Anker is er rijk van geworden!

  • dejong35

    tja, een ondernemer hè.... gelukkig één op een eerlijke manier!

Of registreer je om te kunnen reageren.