Rundveehouderij

Nieuws 2038 x bekeken 5 reacties

BDM: kostprijs aanzienlijk hoger dan melkprijs

Freising - De productiekosten per kilo boerderijmelk lopen al gelang naar landsdeel in Duitsland flink uiteen, maar zijn in alle gevallen volgens het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) aanzienlijk hoger dan de melkprijzen.

In het Noorden bedragen de kosten 43,06 cent. Daarmee zijn ze daar tevens het laagst. In het Zuiden vergt een kilo het meest, namelijk 52,03 cent. In de regio Oost zijn de kosten 45,07 cent. Een en ander blijkt uit een studie die de European Milk Board (EMB) en de BDM hebben laten uitvoeren door het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL).

Voor de studie is gebruik gemaakt van de gegevens van het Informatienet Landbouwboekhoudingen van de Europese Commissie over de jaren 2002-2009. Deze gegevens zijn voor de jaren daarna doorgerekend. De kostenverschillen worden veroorzaakt door de uiteenlopende omstandigheden in de landsdelen. In het Zuiden zijn de bedrijven bijvoorbeeld vaak gedwongen kleinschaliger dan in het Noorden.

De studie onderbouwt de nieuwe melkprijseis waarmee de BDM eerder deze week naar buiten kwam. De minimale prijs die de bond verlangt is opgeschroefd naar 50 cent tegen 40 cent eerder. Donderdag overhandigde de BDM op de conferentie van Duitse landbouwministers in het Beierse Berchtesgaden een manifest met het motto: ' Kostenwahrheit 50 Cent anerkennen'. De overhandiging ging gepaard met een vreedzame maar luidruchtige betoging.

Laatste reacties

 • abtje

  Gaan de Duitsers nu eindelijk meer betallen? Dan wordt Fc gedwongen mee te gaan en in hun kielzog de andere melkverwerkers.

 • Gerd

  Ik geloof niet dat ze meer betalen voor de melk, omdat ze moeten kopen op de spotmarkt ook eur

 • Piet, Midden-Europa

  tsja , sommigge Hobby's zijn Duur !!!...

 • koestal

  vertel dat maar aan de directie van Aldi en Lidl,liggen er niet wakker van ,het zijn rasechte prijsvechters

 • Farm1110

  Angeblich sollen ab mai 5 cent mehr bezahlt werden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.