Rundveehouderij

Nieuws 419 x bekeken

'Arla realiseert melkprijsdoelstelling'

Aarhus - Arla heeft vorig jaar 5,6 procent meer uitbetaald aan de leveranciers dan de zuivelaars waarmee het zijn melkprijs vergelijkt, de zogenaamde peergroep.

Alleen ten opzichte van de melkprijs van FrieslandCampina, ook deel uitmakend van deze groep, bleef Arla achter. Dat houdt het concern de leveranciers voor in zijn nieuwsbrief. De peergroep bestaat afgezien van FrieslandCampina tevens uit de Duitse zuivelmarktleider DMK en het Britse Dairy Crest.

Daarnaast is de gemiddelde Duitse melkprijs zoals die door landbouwmarktbureau AMI wordt berekend opgenomen in de benchmark. Arla haalt daar echter zelf zijn eigen melkprijs in Duitsland en die van DMK uit. Bekeken over de jaren 2010-2012 betaalde Arla een 4,8 procent hogere melkprijs dan de peergroep, zij het met de kanttekening dat DMK zijn jaarcijfers 2012 nog niet heeft gepubliceerd, zodat ook de exacte melkprijs van dit concern formeel nog niet bekend is. De doelstelling om gedurende een rollende driejarige periode 3 tot 5 procent meer uit te betalen dan de concurrenten is volgens Arla hoe dan ook gehaald, ondanks de achterstand op FrieslandCampina. Het doel van Arla blijft wel ook om die achterstand weg te werken, zegt vice-directietopman Povl Krogsgaard. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.