Rundveehouderij

Nieuws 2695 x bekeken 6 reacties

Ministerie: geen maatregelen tegen BVD

Den Haag – Het ministerie van landbouw neemt geen maatregelen tegen het Bovine Virus Diarree (BVD)-virus dat voor problemen zorgt op een aantal kalverbedrijven.

Dat laat het ministerie desgevraagd weten. "Hoe vervelend deze ziekte ook is, het is een ziekte waar de sector zelf maatregelen tegen moet nemen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Hij zegt dat het juridisch niet mogelijk is om een importverbod af te kondigen, iets waar de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wel om heeft gevraagd.
Het is volgens het ministerie niet aan de orde om de ziekte meldingsplichtig te maken, waardoor er wel maatregelen vanuit de overheid kunnen worden genomen.  De staatssecretaris roept de sector wel op om er alles aan te doen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Het ministerie is in overleg met de sector over de kwestie. Ook is er contact met Duitsland, het land waar de besmette dieren vandaan kwamen. Dit overleg gaat vooral over de ernst van de situatie daar.
Bij een kleine tien kalverbedrijven is BVD type 2 vastgesteld. Op de bedrijven is veel sterfte onder de dieren. De kalversector zelf kiest voor kanalisatie van Duitse kalveren naar aanleiding van het virus. Hierbij worden kalveren uit het Duitse gebied waar het virus voor komt, rechtstreeks naar een Nederlands kalverbedrijf vervoerd. Op deze bedrijven gelden extra hygiënemaatregelen en de bedrijven komen in quarantaine.

Laatste reacties

 • info48

  Klinkt leuk die (bestaande) maatregelen van de kalver sector maar het is natuurlijk zo lek als een mandje en het risico voor de rundveehouderij enorm!!
  Wrang dat je geen besmet IBR vaccin nodig bent om BVD binnen te halen.

 • el

  Vaccineren van koeien is hier de normaalste zaak , anders ben je zomaar een boer zonder koeien!

 • piet4

  De Nederlandse Bond van Handelaren in vee is voorstander van een importstop, voor de risicogebieden zolang er niet meer duidelijkheid is over herkomst en verspreiding, dat kan de sector zelf regelen, dat hoeft de overheid niet te doen.

  Piet thijsse

 • jan1966

  Bizar eigenlijk dat de overheid dit risico durft te nemen door zich achter Europese regelgeving te verschuilen. Hier wordt wel weer pijnlijk duidelijk dat de veehouderijsector de paria van de Nederlandse samenleving is, die op geen enkele bescherming van de overheid hoeft te rekenen.

 • raika

  wij enten al een jaar niks geen problemen meer, nederland ent niet ja dan krijg je dit!!

 • putten

  heel simpel; duitse grens dicht voor kalveren. had aleerder moeten gebeuren en dan worden de onze ook beter betaald.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.