Rundveehouderij

Nieuws 2313 x bekeken

Voorwaardelijke celstraf en werkstraffen voor illegale schapenslacht

Lelystad - Een schapenhouder uit Espel en twee mannen uit Urk zijn vrijdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor het illegaal slachten van schapen. De veehouder kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur. De twee mannen kregen ieder een werkstraf van 120 uur.

Op de boerderij van de 45-jarige man uit Espel werden in 2010 en 2011 regelmatig schapen geslacht door de mannen uit Urk. Dit gebeurde onverdoofd, op Islamitische wijze. Het bedrijf had geen vergunning om dieren te slachten.

De rechtbank oordeelde dat de mannen door het slachten van schapen en het in de handel brengen van het niet gekeurde schapenvlees, de voedselveiligheid bewust in gevaar hebben gebracht. Bovendien hebben zij door het onbevoegd slachten onnodig leed bij die schapen teweeggebracht.

De veehouder werd ook veroordeeld wegens overtreding van de I&R-regelgeving, omdat veel schapen geen oormerk hadden of niet gemeld waren bij de geboorte. Bij controle op het bedrijf in 2011 bleken er 1.406 schapen aanwezig, terwijl er volgens de administratie 652 schapen aanwezig zouden moeten zijn.

De straf voor de schapenhouder valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor zes maanden, een werkstraf van 240 uur, twee jaar celstraf en een boete van 2.000 euro. De straf voor de twee mannen die de schapen slachtten was conform de eis van het OM.

Of registreer je om te kunnen reageren.