Rundveehouderij

Nieuws 2609 x bekeken 25 reacties

IBR en BVD alleen weg met verplichte bestrijding

Deventer - Op 21 procent van de melkveebedrijven komt IBR voor, zo blijkt uit tankmelkonderzoek. En bloedonderzoek onder kalveren leert dat bij 13 procent van de melkleverende bedrijven antistoffen tegen BVD voorkomt.

Deze gevonden waarden zijn al jaren nauwelijks gewijzigd en dat is voor specialist rundergezondheid Han Hage van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) reden om te stellen dat Nederland nooit vrij wordt van de infectieziekten IBR en BVD op basis van vrijwillige bestrijding. Dat zegt Hage in tijdschrift Veehouder en Dierenarts. Ook de percentages op de niet-melkleverende bedrijven blijven nagenoeg constant: 17 procent IBR en rond 21 procent BVD.

De landelijke aanpak is in 1998 gestart maar als gevolg van gebruik van besmet IBR-vaccin werd de campagne in hetzelfde jaar weer gestopt. Sindsdien durft niemand meer over verplichte bestrijding te beginnen. Toch is dat volgens Hage nodig. De ons omringende landen zijn al veel verder. Denemarken is vrij, Duitsland is al een heel eind op weg en in België is de verplichte bestrijding kortgeleden gestart.

Hage vindt dat de rundveesector te lang blijft treuren over het verleden, terwijl er wel de gereedschappen zijn voor collectieve aanpak. Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Rundveehouderij stelt dat de wonden van vijftien jaar geleden wel genezen zijn. Binnenkort gaan de betrokken sectorpartijen om tafel om de opties voor verplichte bestrijding van IBR en BVD te bespreken. Daarbij neemt van Hoof geen voorschot op een collectieve aanpak, omdat de sector de handen vol heeft aan de keuze die gemaakt is om nu eerst para-tbc en salmonella aan te pakken en ook nog geconfronteerd wordt met reductie van antibioticagebruik.

Laatste reacties

 • info48

  LTO maak dan die keuze ook eens een keer!! reductie van antibiotica gebruik is zeer urgent, als we dan bedenken dat wanneer de IBR en BVD en PARA 10 jaar geleden aangepakt was hadden we nu niet de negatieve publieke reductie discussie gehad, want met een hogere gezondheid status is medicijn gebruik véél lager,véél goedkoper en geen negatieve discussie.
  van Hoof (LTO) reductie van antibiotica is geen excuus om niet te kiezen voor collectieve aanpak maar juist een sterke reden.
  Kan LTO zich nog steeds niet onttrekken aan de sterke 'kalverintegratie's' lobby?
  Heeft dat de Ned. veehouders nog niet genoeg gekost?
  Het is verbazingwekkend dat LTO zich nog steeds verschuilt achter een probleem van de vorige eeuw en dat LTO niets doet met de MKZ ramp, veroorzaakt door diezelfde 'kalverintegratie's'.

 • Tjitte Talsma

  jullie hebben vast geen vervuild vaccin ge had en alle ellende die er bij kwam

 • Demeter Griend

  Niet enten
  Minder export !
  Onze koppositie kwijt raken.

 • abtje

  Onzin, zijn in 15 jaar nog steeds geen export kwijt.
  In die 15 jaar heeft de LTO en de GvD nog steeds geen klap gedaan aan het doodzieke concern Bayer.
  Die laten ze ermee wegkomen. Doe je iets fout, kom er eerlijk voor uit en los het op. Dan is er niets aan de hand en hadden die entingen 12 jaar geleden allang weer herstart kunnen worden.
  Dan had de GvD de volgende van de 500 kastplank klare ziektes kunnen exploiteren.
  In de tussentijd zijn we niet stil blijven zitten, para tb en salmonella worden/zijn aangepakt.

 • peter63

  Van hoof heeft mooi lullen Zijn koeien zijn niet ziek geworden van dat bahbahbayer vaccin Zolang die arrogante eikels van bayer de schade niet vergoeden (wat ze nooit zullen doen) wordt bij mij GEEN een dier meer geent. die ellende gun je niemand. Als je dieren eenmaal met een vervuild vaccin zijn geent in het verleden gaat de pijn niet weg zelfs niet na 15 jaar. Degene die het meegemaakt hebben zullen dit beamen. De boeren zitten met de ellende de dierenarts wast zijn handen in onschuld (die had immers het vaccin van bayer gekocht) maar is inmiddels ook hierdoor de deur gewezen. De draagvlak voor een verplichte enting is volgens mij tot nul gedaald.

 • info48

  De frustratie dat Bayern er mee wegkomt en onze eigen machteloosheid in deze kan ik goed begrijpen maar door daar zolang in te blijven hangen verlies je twee keer!
  We moeten met z'n allen vooruit!

 • info48

  Tjitte Talsma en Peter63; geen vervuild vaccin wel MKZ, ellende is niet met elkaar te vergelijken ( ieder voelt het zijne) maar ik durf toch te stellen dat MKZ van een andere orde was.

 • politiek

  Het irriteerd de omliggend landen van Nederland steeds meer de ,,creatieve,, gedachte en praktijken in dit land. Als je die creatieve praktijken nodig hebt om een koppositie te behouden !! dan is dat natuurlijk ook bedenkelijk.
  Wordt het niet eens tijd dat men minder in de doofpot gooit en minder spreekt van incidenten als andere spreken van vaste structuren.
  Zeer beslist denk ik ook dat de LTO Nederland hier een zeer bedenkelijke rol in speelt.

 • Tjitte Talsma

  info 48 we zitten nu nog met de gevolgen zoals verminderde weerstand en zo nu en dan een dip in de gezondheid en melk verlies

 • Mozes

  Tjitte Talsma, die vervuilde entstof was 15 jaar geleden. Als u nu nog gezondheidsproblemen ondervindt bij het vee hoe oud zijn uw koeien dan?

  Het probleem met de schadeafwikkeling was dat een veelvoud aan boeren schade claimden dan er aan besmette entstof was gebruikt. Men heeft de schadevergoeding beperkt tot die bedrijven waar werkelijk de besmette entstof gebruikt is. Een grote groep boeren blijft echter beweren dat ook zij slachtoffer van de besmette entstof zijn geweest. Deze discussie duurt nu nog steeds voort.

 • abtje

  De besmette entstof zat in een hoop batches, de boer moest aantonen dat hij die had gebruikt.
  De dierenarts deed vaak de enting en keek nooit naar de flesjes, kiepte die weg en bewijs jij maar dat je ook doodziek was van Bayer.
  Je bent dag en nacht bezig met je dieren en om duistere, politieke redenen, zie reactie 4, werden verschillende veestapels verkloot omdat enkele stropdassen knaken willen 'verdienen'.

 • peter63

  Moses bij ons was het aangetoond dat er een vervuild vaccin was gebruikt dit heeft de dierenarts bevestigd. maar wij moesten via het sis (stichting ibr schade) gaan rechten tegen bahbahbayer. Kun je op voorhand raden wie dat wint.
  Het enige wat ik nog steeds doe is resoluut alle bayer producten weigeren.geen rotzooi meer van deze eikels.

 • Bison

  Jaren geleden had ik ook constant problemen met BVD en IBR toen ik de koeien in de zomer nog weide op een 'community pasture' samen met andere boeren.Een van de regel was verplicht vaccineren.
  Bij een gesprek met een proffessor in veterinary phatalogy van de veterinary college hier toen ik daar weer kwam voor een autopsie met de zoveelste abbortion(kalf) merkte hij op dat gebruik van een 'modefied live' vaccine ik net zo goed mijn geld in de vullisbak kon gooien. hij zei dat alleen een 'live virus' protectie geeft en wel tussen kalven en opnieuw dekken
  Maar dat kan alleen als je behandelde dieren isoleerd van de rest van de veestapel en dat kon ik niet.
  Ik heb toen besloten om in het geheel niet meer te vaccineren,...daarna nooit geen IBR en BVD problemen meer gehad.
  Ik vaccineer al in geen twintig jaar meer

 • dba

  al dat geld voor vaccineren in een pot doen en dan saneren ben je er in een keer af en daarna veel strengere eisen aan de invoer .

 • gerrit.lammertink1

  Als we met z'n allen in het verleden blijven hangen dan komen we echt geen steek verder met IBR/BVD.
  In 15 jaar tijd is er veel veranderd en we zijn zelfs bezig om para-TBC en Salmonellose uit te bannen.
  Wie had dat 15 jaar geleden gedacht??

  Ons eigen bedrijf is vrij van al deze ongemakken voor diegene die hier'lekker anoniem op wil reageren'

 • Bison

  De pharmacheutical industry wil alleen maar vacines en medicinenen verkopen,te meer te beter.
  Ze zijn er helemaal niet geintresseerd in om een ziekte helpen uit te roeien in zowel mens als dier. Dat would be killing the goose that lays the golden eggs.

 • Bison

  De pharmacheutical industry wil alleen maar vacines en medicinenen verkopen,te meer te beter.
  Ze zijn er helemaal niet geintresseerd in om een ziekte helpen uit te roeien in zowel mens als dier. Dat would be killing the goose that lays the golden eggs.

 • Mels

  Juist Bison zo werkt de gewasbescherming ook en daardoor verkwisten we jaarlijks miljoenen en niemand komt er tegen in het geweer.......

 • politiek

  Beste Mels
  Ik kom dus wel in het geweer tegen bepaalde praktijken in de veehouderij.
  Het buitenland stoort zich ook al steeds meer aan bepaalde praktijken veehouderij Nederland.

 • Mels

  Of het buitenland zo goed bezig is zeg,vent praat geen poep.

 • politiek

  Beste Mels
  Het buitenland had verontreingingen met AFLATOXINE eerder onder controle als Nederland.
  Hier in Nederland is men 4 maanden na het eerste signaal van te hoge gehaltes met AFLATOXINE in voer en 6 weken in melk nog aan het nadenken wat men moet doen. ?
  Belgie stoort zich aan het opdoeken van het taskforce hormonen programma van Nederland.
  Belgie stoort zich dat Nederland geen echte focus meer heeft op het opsporen van verboden stoffen en niet controleerd op zoveel verboden stoffen. Het hindert de Belgische atoriteiten dat Nederland minder controleerd.

 • Mozes

  Politiek, men heeft in Duitsland al duizenden bedrijven met te hoog aflatoxine. In Nederland nog maar vier.

 • politiek

  Beste Mozes
  Dat was ten tijde van de hormonen ook zo.
  Men vertelde dat het er ,,slechts,, ,,enkele ,, waren.
  Het bleek echter om duizenden (rund)veebedrijven te gaan jarenlang structureel.
  Vul zelf maar in wie nu eerlijk is naar de consument. (en de export)

 • Bison

  Eerlijke mensen zijn dode mensen politiek, vandaar het gezegde... 'eerlijkheid duurt het langst'.lol

  Tijdens het leven het is ..naaien of genaaid worden!,..niet dat ik het daarmee eens ben,verre van dat... but that is the way it is.

 • jordi 1455

  politiek een van de weinigen met hormonen was jij in NL.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.