Rundveehouderij

Nieuws 2308 x bekeken 3 reacties

Geblokkeerde veehouders mogen weer leveren

Zoetermeer – De twee Nederlandse melkveehouders bij wie de melkleverantie tijdelijk was stilgelegd vanwege de vondst van aflatoxine in de melk, mogen weer leveren. Dit meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

In Duitsland blijven nog grote aantallen bedrijven geblokkeerd, maar het Bundesinstitut für Risikobewertung heeft laten weten dat de vondst van aflatoxine in voer en melk toch geen reden is om melk en vlees te laten staan. President Andreas Hensel stelt dat de gevonden waarden aan aflatoxine ver van het niveau vandaan zitten dat levertoxische waarden worden bereikt.

Dit wil niet zeggen dat zuivel waar aflatoxine in zit voor alle toepassingen geschikt is. Met name voor de productie van babyvoeding is nagenoeg elke vondst van aflatoxine onacceptabel.

De grote vraag blijft hoe met aflatoxine vervuilde mais in Duits en Nederlands veevoer terecht heeft kunnen komen. Volgens het in Nederland gehanteerde GMP+-protocol moet een aflatoxine-vervuiling altijd worden ontdekt. Sommige kenners van de veevoerhandel weten echter te melden dat er voor ingewijden toch sluiproutes zijn om fout voer te verhandelen.

Laatste reacties

 • joannes

  Wanneer het zo blijft kan Nederland misschien wel zijn merk (brand) ontwikkelen van meest en best gecontroleerde zuivel producent! Dat zal de Gouda en Edamer kaas goed doen in de export! Natuurlijk met de stempel Nederlandse productie!

 • alco1

  Als de twee melkveehouders alweer mogen leveren toont de minieme vervuiling, het bewijst nog maar weer eens hoe goed wij het hier voor elkaar hebben. Het geeft een teken af van degelijke controle.

 • abtje

  Helaas zal dat stempel weer vervalst worden en krijg je dat gedoe weer.
  Want die valse gaat mis en wat kijken ze erop aan? Het origineel...
  Je doet je best, wat anders? En zo hobbelen we door.

Of registreer je om te kunnen reageren.