Rundveehouderij

Nieuws 2113 x bekeken 13 reacties

FrieslandCampina geïrriteerd over aflatoxine in voer

Amersfoort - De vondst van te hoge gehalten aan aflatoxine in melkveevoer en ook in vier monsters boerderijmelk heeft FrieslandCampina "uitermate geïrriteerd," aldus Cees 't Hart, hoogste baas van het zuivelbedrijf.

Met voer voor melkvee mag geen risico worden genomen, dus ook geen zogenaamd gecalculeerd risico, stelt hij. 't Hart stelt dat het volledig onacceptabel is wat er is gebeurd.

Over concrete maatregelen van de zuivelindustrie om herhaling van een dergelijke situatie te voorkomen, laat hij zich niet uit. "Er komt nog een gesprek met de veevoerindustrie."

Voor FrieslandCampina, maar ook voor andere zuivelbedrijven is veilig veevoer een absolute must, want er mogen geen ongewenste en potentieel gevaarlijke stoffen in melk terecht komen, zeker niet in babyvoeding. Vervuiling van dit soort producten met aflatoxine zou onmiddellijk tot negatieve exportgevolgen kunnen leiden en dus uiteindelijk ook druk op de melkprijs.

De veevoerindustrie zou woensdagavond alle mogelijk vervuilde melkveevoer hebben teruggehaald van veebedrijven. Nu richten voerbedrijven en importeurs zich op de vraag wie voor de schade als gevolg van de aflatoxine in de veevoerketen moet opdraaien.

Laatste reacties

 • voshaar3

  Friesland Campina geirriteerd? Wie niet? Veilig veevoer is niet alleen voor zuivelbedrijven een must!!

 • drientje

  Gelukkig voor de veevoerindustrie kon de besmette mais nog in varkensvoer versneden worden. Alle monsters zaten in elk onder de norm.

 • politiek

  GEIRRITEERD ??
  Zeer terecht natuurlijk dat Cees `t Hart van FrieslandCamina geirriteerd is in verband met die AFLATOXINE. Een zekere verbazing of irritatie lees ik ook in RIKILT rapport in verband met AFLATOXINE.
  Dit omdat te hoge gemeten waarde van AFLATOXINE in MELK niet geplubliceerd zijn in de NL rapportages over betrokken jaren.
  Onduidelijk is of deze praktijken ( het niet rapporteren) te maken hebben i.v.m. exportbelangen. Daarnaast uiteraard , wat nog veel erger is de humane gevaren naar onze kleuters en peuters zoals RIKLILT en RIVM aangeven.
  Iets niet of niet juist rapporteren is iets wat de veevoerindustrie inclusief de veehouderij industrie niet vreemd is.

 • jordi 1455

  politiek hou gewoon je kop wat wij worden van jou gezeur en gedram geïrriteerd. doe ons een plezier en hou op met reageren op boerderij.nl. sommige proberen serieus een discussie te voeren en dan kom jij met je gedram en loopt het uit tot een zooitje.

 • alco1

  Juist politiek, hier mag je praten over aflatoxine. Al heeft jouw stukje wel weer een hoog gehalte: 'Zo als de waard is vertrouwd hij zijn gasten'

 • mtsvanaaken

  Politiek, jij boerenhater, wat is je eigenlijke doel? Alle agrariers het land uit of failliet? Lees je foodlog wel eens? Lees de 6e allinea van het stukje 'Alle meningen over voedselfraudes bij elkaar' eens.

 • politiek

  Beste mtsvanaaken
  OPGEVENISGEENOPTIE
  Het is mij bekend dat veehouders liever niet over voedselveiligheid praten en al zeker niet over de gevaren ervan. Nu weer de zeer gevaarlijke gifstof voor kanker , namelijk AFLATOXINE.
  Eigenlijk zou voedselveiligheid het vertrekpunt moeten zijn in uw doel. Of zijn euro,s uw doel. Doodgewoon geldelijk gewin dus.
  De veevoederindustrie en veehouderij-industrie zal de bakens moeten verzetten en moeten gaan denken naar duurzaam en veilig voedsel.
  Ik ben me bewust dat niet alle gezinsbedrijven in de veehouderij op de hoogte zijn met de creatieve praktijken die er gebeuren in die industrie.
  Liever heb ik dat de belangenbehartigers krachtiger optreden tegen die praktijken. Opmerkingen van dat is niet onze verantwoording , maar van de Overheid zelf inzake voedselveiligheid vind ik niet passend en correct naar de consumenten.
 • mtsvanaaken

  je hebt het dus nog steeds niet gelezen?

 • jordi 1455

  niet over voedselveiligheid praten?
  wij boeren zijn er elke dag met voedselveiligheid bezig.
  het voedsel wat wij produceren moet wel veilig zijn anders mogen we het niet afzetten? waarom zouden we gaan knoeien. en overigens als je niks kan afzetten kan je geen geld verdienen.

 • politiek

  mtsvanaaken
  Wilt a.u.b. duidelijker aangeven wat ik niet gelezen zou hebben. Tevens wordt ik behoorlijk goed geinformeerd.
  Ben bewust dat er zelfs nog veel rondlopen die ook weer aan dat frauderen met voedsel een goede boterham proberen te verdienen.
  Nogmaals , zelfs RIKILT geef aan dat gemeten te hoge waardes van AFLATOXINE in MELK niet altijd gerapporteerd worden.
  Zeker gezien de onverantwoorde risico,s naar babyvoeding i.v.m. leverbeschadiging is dat zeer bedenkelijk.

 • wmeulemanjr1

  Er word al direct gesproken over ''druk op de melkprijs'' dan praat je wel met 'hart voor de zaak' topbeloning is blijkbaar altijd oke.

 • margarietha 30

  friesland campina moet voordat ie melk verwerkt controleren op aflatoxine enof andere schadelijke stoffen in de melk,vooral voor babyvoeding en niet alleen geirriteerd zijn naar de veevoerindustrie.verbeter de sector begin bij jezelf!

 • Stammie

  Beste Magarietha 30, FC controleerd de melk wel en als je dan constateerd dat er een schadelijke stof in zit, en die is er in de melkfabriek niet ingekomen en ook de melkveehouders kunnen hier niets aandoen maar het komt weg uit de veevoerindustrie die achteraf zo blijkt al in juli 2012 de eerste waaarschuwingen en aanwijzingen hebben gekregen dan wordt het hoog tijd dat je geirriteerd bent en er een duidelijk standpunt over inneemt.
  Veevoederindustrie heeft onverantwoorde risico's genomen over de rug van de melkveehouders, het wordt tijd dat de namen en rugnummers genoemt worden zodat je als melkveehouder een goede keus kunt maken waar je je voer in het vervolg vandaan haalt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.