Rundveehouderij

Nieuws 1543 x bekeken 10 reacties

Eerste stap voerterughaalactie afgerond

Rijswijk - Alle melkveevoer waarin meer dan 30 procent met aflatoxine besmette mais uit Zuidoost-Europa kan zitten, is sinds zaterdagnacht teruggehaald van melkveebedrijven. Daarna is begonnen met het terughalen van alle melkveevoer waarin theoretisch meer dan 10 nanogram aflatoxine kan voorkomen. Deze actie loopt door tot woensdagavond.

Als deze stap is afgerond, is volgens de Stichting Trust Feed in theorie elk risico op een verhoogde besmetting van melk met aflatoxine weggenomen. De wettelijke veiligheidsnorm voor aflatoxine is 5 maal hoger en bedraagt 50 nanogram per kilo.

De Nederlandse veevoersector besloot vorige week donderdag tot een grootscheepse terughaalactie van mogelijk besmet melkveevoer. Bij vele honderden bedrijven werden de krachtvoersilo's leeggehaald. Gekozen werd voor een gefaseerde aanpak.

Het teruggehaalde voer wordt bijna zeker niet weer gebruikt. Ook niet het voer met naar verwachting heel lage besmettingen. Daarvoor is het afbreukrisico te groot. De verwachting is dat alle teruggehaalde voer wordt verbrandt in de ovens van energiecentrales. Enkelvoudige maisproducten met mogelijk te veel aflatoxine waren zaterdag ook al teruggehaald.

Laatste reacties

 • abtje

  Hier in de buurt doet For Farmers dat heel handig.
  's Ochtends de silo leegzuigen, 's avonds pas nieuwe biks erin. Staan de vijzels lekker de hele dag te klapperen en de koeien lucht te voeren.
  Goed over nagedacht...

 • riennl

  Misschien de vijzel afzetten ?
  Leegmelder is niet nodig silo is leeg als het goed is
  En es wat minder voer scheelt weer in de overschrijding van het melkquotum

  Zo heeft elk nadeel zijn voordeel

 • Mozes

  Abtje, als ze dat alleen bij jou in de buurt doen maar niet bij jou zelf waar maak jij je dan druk over?

 • aarthamstra1

  Mozes, Heb je er al vaker op betrapt.Ikke Ikke.Ikke.Ikke en de rest kan stikken.
  Je bent net als je boerenbedrog organisatie ZLTO alleen op zelf verrijking uit. De buurman kan barsten als hij achter raakt.

 • abtje

  Haha, die Mozes, je lijkt wel een LTOer, niks saamhorigheid.

 • alco1

  Weinig zinnigs meer te melden lees ik.

 • Elevage

  alco1: het enige wat me verontrust is die ene zin: Het teruggehaalde voer wordt bijna zeker niet weer gebruikt..........bijna zeker...............
  Jemig je kunt er toch gewoon 100% voor zorgen dat het niet weer gebruikt wordt, net als dat je er 100% voor zorgt dat het opgehaald wordt. Betrouwbaarheid daalt weer!!

 • alco1

  Daar heb je gelijk in Elevage. Ik bedoelde eigenlijk in de reacties, maar dan moet ik dat er natuurlijk wel bij zetten. Sorry

 • mwasseveld

  nou nou wat een reacties. Ik hoopte te lezen dat de terughaalactie goed was verlopen. Het zal bij mij geen halve dag duren een lege silo. Bij automatisch melken is het zo. Bulk leegzuigen en direct vullen. Dat kan FF ook. Weet ik zeker. Elvage heeft gelijk over 100% Gewoon duidelijk zijn en niet er om heen draaien.

 • rvmiddelkoop

  de beste brokken makers van nederland

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.