Rundveehouderij

Nieuws 3966 x bekeken 8 reacties

DOC Kaas houdt A-ware scherp in de gaten

Hoogeveen - DOC Kaas gaat niet direct reageren op de uitdaging van de A-ware Food Group, dat die altijd een plus bovenop haar melkprijs betaalt. Dit zegt directeur Jannes Oosterveld. "Iedereen mag kiezen welke melkprijs die wil neerzetten", aldus Oosterveld. Hij is wel benieuwd hoe A-ware die hogere melkprijs gaat berekenen, welke criteria A-ware daarvoor zal hanteren.

A-ware stelt dat de meerprijs geldt voor melk van goede kwaliteit. Daarvoor moet worden gescoord op 4 kwaliteitskenmerken. In totaal kan daarmee 50 cent per 100 kilo extra worden verdiend. Deze plus geldt bij de minimum-jaarleverantie van 500.000 kilo. Daar bovenop komt een vrij steil oplopende quantumtoeslag. Bij een levering van 1 miljoen kilo melk per jaar wordt volgens A-ware het maximale verschil ten opzichte van DOC Kaas bereikt van €1,05 per 100 kilo.

Oosterveld laat zich er niet door uit het veld slaan. "Wij betalen al onze leden een goede melkprijs uit. Daar doen wij onze best voor. Er zijn in het verleden meer bedrijven geweest die een plus beloofden op de melkprijs van anderen. Ook moet je aantekenen dat A-ware alleen een plus belooft op een klein deel van de melk die ze gaat verwerken." A-ware wil melk aantrekken via 4 routes: via NoorderlandMelk, rechtstreeks van boeren, via de Dutch Melk Foundation van FrieslandCampina (het grootste kwantum) en op de spotmarkt.

Qua structuur gaan de A-ware Food Group en DOC Kaas steeds meer op elkaar lijken. De eerste gaat een kaas- en een ingrediëntenfabriek bouwen, terwijl de commerciële structuur al staat. DOC Kaas had eerst een kaas- en een weifabriek, maar is druk bezig zich commercieel te versterken. De tijd zal leren wie het stevigst staat, aldus Oosterveld.

Laatste reacties

 • boerrick

  Met zn goede melkprijs, is wel iets van de laagste.
  En maar beweren dat ze streven om net zo veel als campina te gaan betalen.
  Toekomst zal leren wat goed en slecht is, niet hun woorden is toch allemaal lariekoek.

 • koestal

  laat al die zuivelbedrijven elkaar maar goed in de gaten houden,maar dat is niks nieuws,maar eentje kan de hoogste melkprijs betalen,dat zien we met belangstelling tegemoet

 • koestal

  laat al die zuivelbedrijven elkaar maar goed in de gaten houden,maar dat is niks nieuws,maar eentje kan de hoogste melkprijs betalen,dat zien we met belangstelling tegemoet

 • gjh

  laat ze elkaar maar goed in de gaten houden die ZAKKENVULLERS

 • botervloot

  oosterveld heeft vorig jaar het vogeltje over het net laten vliegen door niet in te gaan op de voorstellen van a-ware op op het zuivelpark de kaasfabriek van a-ware te bouwen nee dat had geen meerwaarde voor de doc leden volgens oosterveld , nee voor hem had het geen meerwaarde alleen een overname door DMK had een meer waarde volgens oosterveld [ja voor hem zelf] we mogen als doc leden blij zijn dat die overname van dmk niet is door gegaan,maar dat a-ware niet bij doc bouwt is een gemiste kans volgens mij .
  want wat gebeurt er nu extra kaasfabriek er vertrekken leden van doc en rfc naar a-ware en het is te hopen dat er niet te veel melk van doc wegvloeid naar a-ware want doc wil ook nog 2 de kaaslijn bouwen als ze die niet vol grijgen met genoeg melk kan dat wel eens een drama worden voor doc.
  maar ja daar zit oosterveld niet mee die is dan al lang vertrokken en zijn zakken gevuld.

 • Mozes

  Botervloot, als DOC melk tekort komt kunnen ze toch melk betrekken van Dutch Milk Foundation. Dit kunnen ze ook nog krijgen voor een prijs van 1% onder de garantieprijs.

 • botervloot

  nee volgens mijn info als a-ware fabriek klaar is dan is alle melk uit dmf op a-ware heeft een contract voor 10 jaar afgesloten met het dmf en dan is de 1,2 miljard kilo verdeelt gedeelte naar arla gedeelte naar deltamilk en de rest naar a-ware.
  dus daar kan volgens mij doc dan geen extra melk meer uit krijgen en die melk mag officeel ook alleen maar naar nieuwe spelers op de melkmarkt

 • Mozes

  botervloot, maakt u zich werkelijk zorgen dat er melk te weining is? De beperkende factor is te weinig afzet voor de kaas met als gevolg te lage opbrengstprijzen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.