Rundveehouderij

Nieuws 875 x bekeken 1 reactie

Britten ruimen 38.000 runderen vanwege tbc

Londen – In Groot-Britttannië zijn vorig jaar 38.010 runderen geslacht wegens besmetting met runder-tbc. Dat is weer 10 procent meer dan in het voorafgaande jaar en het op twee na hoogste aantal voor één jaar.

Dat blijkt uit een overzicht van het plattelandsministerie Defra. Daarin staat ook dat 5.171 veestapels werden getroffen door een zogenaamd ‘nieuw tbc-incident’ en daarmee te kampen kregen met transport- en andere beperkingen. In 2011 gold dat nog voor 4.901 boerenbedrijven. Defra tekent echter wel aan dat de toename van het aantal ruimingen en van het aantal besmette bedrijven te maken kan hebben met het feit dat meer bedrijven getest worden. In 2011 ging dat nog om 62.481 boerderijen maar vorig jaar werd dat opgevoerd naar 73.627. Dat betekent ook dat in totaal rond de acht miljoen koeien een tbc-test ondergingen.

Volgens staatssecretaris David Heath van landbouw ‘maken deze cijfers weer eens de toenemende gevolgen duidelijk die deze ziekte heeft voor de Britse melkvee- en rundveesectoren'. Dat onderstreept volgens Heath ook de noodzaak om snel actie te ondernemen om de verdere verspreiding tegen te gaan.

‘’Wat eens beperkt bleef tot een klein gebied in het zuidwesten zou nu kunnen uitgroeien tot een nationale crisis. Als we niets doen, dan kan dat de belastingbetaler de komende 10 jaar meer dan een miljard per jaar kosten.’’ Heath refereert daarmee aan de komende proefprojecten met het ruimen van dassen die algemeen en zeker door de boeren als een belangrijke verspreider van de ziekte worden gezien.

Eén reactie

  • koestal

    De tbc in Engeland wordt voornamelijk verspreidt door dassen ,die weer beschermd zijn ,dus het blijft dweilen met de kraan aan

Of registreer je om te kunnen reageren.