Rundveehouderij

Nieuws 759 x bekeken 1 reactie

Britten ontwikkelen nieuw MKZ-vaccin

Pirbright – Wetenschappers van het Britse instituut voor besmettelijke dierziekten in Pirbright en enkele andere instellingen hebben een nieuw vaccin tegen mond-en-klauwzeer (MKZ) ontwikkeld.

Binnenkort starten de eerste veldproeven maar het vaccin zelf zal pas over zes tot acht jaar op de markt kunnen komen.

Met dit vaccin moet het mogelijk zijn om onderscheid te maken tussen wel en niet-geënte dieren, aldus het onderzoeksteam. Bovendien hoeft het niet gekoeld bewaard te worden waardoor het ook in bijvoorbeeld Afrika toe te passen zou zijn. De wetenschappers noemen hun vondst des te meer van belang omdat het vaccin op synthetische manier ontwikkeld kan worden. Pirbright mag als zwaar beveiligde instelling werken met levend MKZ-virus en was ook de bron voor de laatste beperkte uitbraak van de ziekte in 2007.

Prof David Stuart, hoofd van het onderzoeksteam: ‘’Deze ontdekking is de gouden vondst onder de MKZ-vaccins. Ons werk zal diepgaande en blijvende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van vaccins en de technologie is ook toepasbaar voor andere virussen van dezelfde familie zoals polio.’’

Eén reactie

  • abtje

    Is dan wel een vaccin met een heleboel bloed aan zich.
    Al die dieren die afgemaakt werden omdat die bastarden zo arrogant bleven krijsen dat het veilige omstandigheden waren en er niets kon onstnappen en strug bleven ontkennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.