Rundveehouderij

Nieuws 2471 x bekeken 3 reacties

'Aflatoxine-maisimporteur heeft gefaald'

Hamburg - De met aflatoxine verontreinigde Servische voermais die de afgelopen dagen voor grote opschudding heeft gezorgd, is in Duitsland vanuit Servië geïmporteerd door graanhandelsconcern Toepfer in Hamburg.

Dat is naar voren gekomen via de Duitse media. Het Deutsche Bauernverband (DBV) meent dat Toepfer bij de controle van de mais heeft gefaald. Dat vindt ook mengvoerfabrikantenorganisatie Deutscher Verband Tiernahrung (DBV).

Toepfer wijst de verwijten daarentegen af. Het bedrijf laat weten dat er altijd routinematige controles worden uitgevoerd. Dat is ook de reden dat het grootste deel van de partij (35.000 van de 45.000 ton) binnen de poort werd gehouden. Desondanks stellen politici, onder wie de Nedersaksische landbouwminister Christian Meyer vast, dat de eigen controles van de voerbranche niet voldoen en dat daarom de overheid voortaan de controles ter hand zal moeten nemen, maar dan wel op kosten van de agrarische sector.
Verontreinigde melk is tot dusver in Duitsland nog niet gevonden. Maandagmorgen kon 70 procent van de getroffen bedrijven weer leveren, deelde het ministerie van Meyer maandagmorgen meer.

Laatste reacties

 • joannes

  Daar gaan we, weer méér overheids taken! Geef ze een politieke kans en ze grijpen hem met twee handen aan.

 • koestal

  De controle instanties waren net ingeslapen of naar wintersport

 • politiek

  TRUSTFEED heeft mijn inziens behoorlijk gefaald. Als er eerst signalen moeten komen van te hoge AFLATOXINE gehaltes in de melk alvorens men iets gaat doen. ? Als er eerst signalen uit het buitenland moeten komen alvorens men iets gaat doen. Dan ook nog die signalen als een incidentje proberen te bestempelen. ?
  Eigenlijk was het gewoon wachten op het volgende voederschandaal , maar dat wist ieder toch met een dergelijke instelling van TRUSTFEED.
  Helaas gaat het dit keer over AFLATOXINE , het zo ongeveer meest gevaarlijke gifstof i.v.m. KANKER. Daarnaast verhoogde kans op leverbeschadigingen bij onze baby,s .
  Ook leverkanker bij volwassen mensen wordt als extra gevaar gezien omdat de lever als de filter gezien wordt van het menselijk lichaam om die gifstoffen te filteren. Lange periode,s lage doseringen AFLAEOXINE wordt ook de lever op een gegeven moment te veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.