Rundveehouderij

Nieuws 2807 x bekeken 2 reacties

WSPA roept politiek op voor Europese welzijnseisen melkvee

Den Haag – Dierenwelzijnsorganisatie WSPA en Compassion in World Farming hebben Tweede Kamerleden gevraagd zich in te gaan zetten voor Europese regelgeving voor het welzijn voor melkvee.

“Voor pluimvee, varkens en kalveren zijn welzijnsregels, maar voor melkvee zijn geen soortspecifieke welzijnsregels. Die moeten er wel komen”, vindt WSPA. In deze regelgeving moeten afspraken worden gemaakt over huisvesting, veevoer, gezondheid en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. “Onder natuurlijk gedrag verstaan we meer dan alleen grazen en lopen op een natuurlijke ondergrond. De koe moet ook sociaal gedrag kunnen vertonen”, legt directeur Ruud Tombrouck van WSPA uit.

Tombrouck wil het welzijn voor koeien wettelijk regelen om een gelijk speelveld te creëren in heel Europa. Hij vindt het positief dat het bedrijfsleven ook stappen zet en hij hoopt samen met hen tot een oplossing te komen. “Bijvoorbeeld met het convenant weidegang worden wel stappen gezet, maar de harde realiteit is wel dat het percentage koeien dat geen weidegang heeft sterk stijgt.”

De petitie werd aan Tweede Kamerleden aangeboden in de vorm van een valentijnskaart met als thema ‘toon liefde voor koeien’. Deze week zullen ook in het Europees Parlement en onder andere in London en Finland acties worden gevoerd voor meer dierenwelzijnseisen in de melkveehouderij.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    goed idee, verbied de dieractivisten en laat de boer boer zijn, alle problemen opgelost

  • info48

    In aantallen zijn er veel meer 'gezelschap dieren' dan landbouw huisdieren.... daar hoor ik al die 'welzijn organisatie's' NOOIT !! tellen die tientallen miljoenen dieren niet?????...... natuurlijk gedrag????? voor honden en katten in stad??? voilére, aquarium, terrarium, wilde en exotische dieren in de achtertuin??
    Zijn de hypocrieten bang om aan hun donateurs te komen? zijn die paar veehouders , die 24-7-12 druk zijn om voor hun dieren te Zorgen een veel gemakkelijker slachtoffer om zich te profileren en zodoende hun eigen goed betaalde baan in stand te houden en hun eigen frustratie's te botvieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.