Rundveehouderij

Nieuws 954 x bekeken

Noord-ierse melkveiling stopt

Belfast - De Noord-Ierse coöperatie United Dairy Farmers stopt met de maandelijkse melkveiling. Volgens UDF zijn de leden teleurgesteld dat de veiling, die gezien werd als trendsetter voor de spotprijs voor melk in Europa, geen hogere melkprijzen in Noord-Ierland zelf opleverde. Ook de wisselvalligheid van de noteringen leverde problemen op.

"De veiling heeft sinds de deregulering van de melkmarkt goede diensten bewezen. Vooral het laatste jaar is de regionale melkmarkt echter drastisch veranderd. Een aantal verwerkers koopt hun melk nu rechtstreeks van de boer terwijl United minder melk kan verkopen omdat boeren onze coöp verlaten om naar andere melkinkopers over te stappen. Tegelijkertijd is er ook meer melk uit andere bronnen op de markt gekomen. Al deze ontwikkelingen samen leiden tot een marktomgeving waarin de veiling minder geschikt is als verkoopproces dan voorheen", aldus voorzitter John Dunlop.

Volgens Dunlop was United de enige melkverkoper in de wereld die nog met een veiling werkte. De coöperatie zal de melkprijs nu regelen via directe onderhandelingen met individuele klanten, op dezelfde manier zoals dat gebeurt met melkpoeder, kaas of boter. "We verwachten dat normale bilaterale onderhandelingen met melkkopers meer flexibel zullen zijn en meer stabiele prijzen op zullen leveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.