Rundveehouderij

Nieuws 3354 x bekeken 3 reacties

Melkaanvoer januari kleiner dan 2012

De melkaanvoer van januari is achtergebleven bij die van vorig jaar. Dit blijkt uit de melkaanvoergegevens van het Productschap Zuivel.

Er werd in totaal 1.021 miljoen kilo melk geleverd, 1,2 miljoen minder dan in vorig melk seizoen. Dit betekent dat er nog 2.156 miljoen kilo melk geleverd moet worden in de laatste twee maanden van dit melkseizoen om het quotum van 11.855 miljoen kilo te halen. Vorig jaar wisten de melkveehouders in de laatste twee maanden nog 1.982 miljoen kilo melk te leveren. Dit betekent dat er 174 miljoen kilo meer melk geleverd moet worden dan vorig jaar om het melkquotum vol te melken.
Het vetpercentage lag in januari 0,03 procent hoger waardoor er in januari wel meer kilo’s vet zijn geleverd dan een jaar geleden. In totaal is er dit melkjaar (tot en met januari) 420,6 miljoen kilo vet geleverd. Dit quotumjaar mag er 502 miljoen kilo vet geleverd worden. Dit betekent dat er in de laatste twee maanden van dit melkjaar nog 81,4 kilo vet geleverd mag worden. Vorig jaar is er in de laatste 2 maanden nog 89,5 miljoen kilo vet geleverd. Op basis van de te leveren kilo’ s vet hoeven de melkveehouders dit jaar dus minder te leveren dan vorig jaar.

Op basis van de gegevens van FrieslandCampina blijkt dat de melkaanvoer in februari oploopt. Er is in de eerste twee weken van februari zo’n 9 miljoen kilo melk meer geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het vetpercentage is echter net zo hard gedaald als de kilogrammen melk gestegen zijn.

In voorgaande jaren werd er in de laatste week nog wel eens melk in de mestput geloosd worden om superheffing te voorkomen. Dat zal dit jaar niet snel gebeuren maar het zal er niet voor zorgen dat het ‘tekort’ geheel goedgemaakt wordt. Om het quotum dit jaar vol te krijgen moeten de melkveehouders tot aan de laatste dag flink door melken met goede vetgehalten. Het blijft voorlopig nog spannend.

Laatste reacties

 • alco1

  Een paar dagen geleden konden we nog lezen dat de melkstroom ontplofte.
  Zijn die verhalen allemaal geschreven om de quotum handel te beinvloeden?
  Match Fixing?

 • vdheuvel

  Marjan als ik jou was zou ik eens een artikel schrijven over de betrouwbaarheid van melkaanvoer gegevens van het productschap zuivel.

 • joannes

  @alco, ze hebben belang bij verwarring! Dat bericht waar jij op doelt betrof week 6,de eerste week van Februari. http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2013/2/Aanvoer-FrieslandCampina-omhoog-geknald-1173306W/
  En verwarring zou de quotumhandel natuurlijk kunnen helpen want alleen met beweging wordt er marge gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.