Rundveehouderij

Nieuws 2463 x bekeken

Maisteelt met behulp van strokenfrees breidt uit

Witmarsum - De tien loonwerkers die mais zaaien met behulp van een strokenfrees verwachten in 2013 in totaal bijna 1.000 hectare maisteelt in stroken. Dat is 330 hectare meer dan in 2012.

Maisteelt in stroken levert meer droge stof per hectare op, meer draagkracht van de grond en meer oogstzekerheid. Op lange termijn verbetert hiermee de bodem, dé basis voor meer ruwvoer van eigen grond. Vanaf 2007 neemt strokenteelt elk jaar toe. Mechanisatiebedrijf Kuipers in Witmarsum ontwikkelde de strokenfrees van melkveehouder Henk Pol in Uffelte verder door. Loonbedrijf Miedema in Vrouwenparochie gebruikte deze machine in 2007 om op zwaardere kleigrond toch mais te telen. Zes loonwerkers gebruiken nu een variant van de Kuipers-Polfrees, twee werken met een frees van Van den Berg Mechanisatie in Kockengen en twee draaien met een eigen ontwerp.
Om de kosten voor veehouders te verlagen, is snel werken met een laag brandstofverbruik het devies. De mestgift loskoppelen van frezen en zaaien blijkt efficiënter. Miedema trekt nu met een ganzenvoet achter een giertank door de bodem op een rijafstand van 75 centimeter en brengt tegelijkertijd drijfmest op twee dieptes in de grond. Het frezen en zaaien gebeurt enkele dagen later. De gefreesde strook is met 10 centimeter ook smaller dan voorheen, dat spaart brandstof. Loonwerker Lenes bemest vooraf met een aangepaste zodenbemester op een rijafstand van 75 centimeter. Loonwerker Van Leeuwen kan met een nieuwe bemester met een sleepslang op veengrond goed uit de voeten. De loonwerkers Den Hartog en Kool werken met een frees achter een Vredo-zelfrijder die de mest direct in de strook brengt. Bij de maïsoogst spaart draagkracht van de grond ook brandstof, omdat de machines nauwelijks wegzakken.

Lees volgende week meer in Boerderij.

Jeanet Beekman

Of registreer je om te kunnen reageren.