Rundveehouderij

Nieuws 818 x bekeken

Kwaliteit drinkwater blijft aandachtspunt

Doetinchem - De herkomst en het type waterleiding heeft grote invloed op de met name chemische en microbiologische verontreinigingen die vervolgens weer negatieve effecten hebben op gezondheid en productiviteit van melkvee. Dit meldt het Tijdschrift Diergeneeskunde op basis van een onderzoek van onder andere Guillame Counotte van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Het ontstaan van biofilms in leidingen en bezinksel in drinkbakken zorgt voor een daling van de kwaliteit omdat schadelijke micro-organismen zich hierin nestelen. Deze micro-organismen zijn vaak resistent tegen reinigings- en desinfectiemiddelen. Vooral het ontwerp en de uitvoering van het waterdistributiesysteem op melkveebedrijven speelt een grote rol. Afwezigheid van terugslagkleppen in leidingen en het ontbreken van een bepaalde waterdruk leiden tot kwaliteitsverlies. Het is bekend dat in polyethyleenleidingen vaker een biofilm ontstaat dan in roestvrij stalen leidingen.

Ook de uitvoering van de drinkbak speelt een rol. De meeste drinkbakken dragen niet in een hoge mate bij aan een betere drinkwaterkwaliteit. Een nieuw type bak die in het veld is getest heeft een trechtervormige uitloop aan de onderzijde waardoor de bak snel en eenvoudig te reinigen is.

Veehouders kunnen het drinkwater voor het vee wel laten testen maar de testen geven geen absolute zekerheid omdat niet alle micro-organismen door dergelijke tests herkend worden. Daarom blijft het zaak drinkbakken regelmatig te reinigen en polyethyleenleidingen te vervangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.