Rundveehouderij

Nieuws 816 x bekeken

Ieren voeren weer vee uit naar Libië

Waterford – Ierland heeft deze week de export van levend vee naar Libië kunnen hervatten. Dinsdag vertrok de eerste lading van bijna 3.000 runderen aan boord van de Express 1 uit de haven van Waterford.

Ierland heeft sinds 1995 geen levend vee naar een land in Noord-Afrika uitgevoerd. De hervatting is mede mogelijk geworden nadat het ministerie van landbouw na een grondige inspectie de Express 1 vergunning heeft verleend voor dergelijke transporten. ''Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de Ierse veehouderij. We hebben er op alle mogelijke manieren voor gezorgd dat deze veetransporten aan de hoogste eisen op het gebied van dierenwelzijn voldoen'', aldus voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association, die persoonlijk bij het vertrek van het schip uit de haven van Waterford aanwezig was.

Bryan hoopt verder dat de export naar andere landen dit jaar kan verdubbelen naar rond de 300.000 dieren. ''De beste bestemming voor stierkalveren van de melkveekudde is de export van levende dieren naar Nederland en België, terwijl de uitvoer van jongvee naar Italië en Spanje is essentieel voor de prijsconcurrentie van dergelijk vee op de markten.'' Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.