Rundveehouderij

Nieuws 1745 x bekeken 7 reacties

Franse provincie staat slechts halve mega-farm toe

Abbeville – De ‘préfet’ van de Franse regio Picardie heeft vergunning verleend voor een melkveehouderij in de buurt van Abbeville, maar daarbij verordonneerd dat het bedrijf niet meer dan 500 koeien mag houden.

De boer zelf had vergunning aangevraagd voor 1.000 melkkoeien en hun volgelingen. Hij wilde voor de mestverwerking ook een methaaninstallatie naast het bedrijf neerzetten. De bouwaanvraag stuitte echter op grote bezwaren van omwonenden onder leiding van Novissen, een organisatie die zich overal kant tegen de ‘landbouw business.’ In de verleende vergunning is bepaald dat de regionale milieu-inspectie strikte toezicht gaat uitoefenen op het melkbedrijf.

Laatste reacties

 • hulsteins

  waar men in NL 'de mega-stal'-discussie voert , is dat in Fr volledig toegespitst op deze 'ferme des 1000 vaches' .
  En daar waar men in Fr al 40 jaar een betrekkelijke kleinschaligheid nastreeft , landbouweconomie met sociale plattelandsontwikkeling combineert , wordt dit project als een lakmoesproef voor een eventuele capitulatie gezien .
  Bovenstaand nieuwsbericht met het niveau van een googelvertaling , zet dit niet in perspectief en roept meer vragen op dan het antwoorden geeft . Nul dus .

 • geen boer

  in de Picardie vind je zo'n bedrijf met 500 melkkoeien niet terug. De akkerbouwbedrijven die je er ziet zijn ook grootschalig en voer wordt dus lokaal verbouwd. Beste grond, daar wil wel wat groeien. En die inspectie gaat op zo'n modern bedrijf véél betere omstandigheden aantreffen dan gemiddeld in Frankrijk.
  Alle bezwaren zijn dus uit de onderbuik, ingegeven door een soort romantisch Ot en Sien wereldje die nooit echt bestaan heeft.

 • biouge

  goede zaak

 • jordi 1455

  het gekke is dat hier in Europa de mega stallen zo omstreden zijn en in Noord-Amerika de normaalste zaak van de wereld.

 • joannes

  Zo, gek is dat niet @Jordi1455 wanneer je naar de bevolkings dichtheids kijkt en/of Koeien dichtheid. In Noord Amerika leven minder koeien per Ha dan in Nederland.

 • gerry 1

  waarom wil iedereen toch steeds de grootste zijn ? ee gezond en leefbaar (familie) bedrijf is toch ok. al iedereen normaal zou de secor veel gezonder zijn.een veel beter beeld bij de burger,betere prijzen en minder strs bij de boer. maarja ik moet en zal de meeste koeien melken van het hele dorp

 • pieter p

  Ja dat groter en groter worden snap ik ook niet, vooral in Frankrijk is er nog respect voor de boeren vanuit de gewone bevolking. Laat dit niet verloren gaan door mega bedrijven neer te zetten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.