Rundveehouderij

Nieuws 3244 x bekeken 10 reacties

Fonterra wil melkproductie opvoeren

Auckland - Fonterra wil de melkproductie in Nieuw-Zeeland verder opvoeren en heeft daartoe een stappenplan opgesteld. Meer melk is nodig om de groeiambities van de zuivelcoöperatie te realiseren.

“Wil Fonterra groeien, dan moeten onze boeren groeien”, zeg coöperatievoorzitter John Wilson. Onderdeel van het stappenplan is het uitgeven van extra aandelen onder de huidige aandeelhouders/leveranciers begin april. Deze aandelen geven recht op het leveren van extra kilo’s milksolids (vet/eiwit gecombineerd). Ook komen er flexibelere leveringscontracten die veehouders meer tijd geven om hun melkproductie volledig af te dekken met aandelen.

Winterperiode

Op het Noordereiland komen er nieuwe mogelijkheden voor het afsluiten van leveringscontracten voor de winterperiode. De melkaanvoer verloopt in Nieuw-Zeeland seizoensmatig en volgt de grasgroei. In de winterperiode wordt over het algemeen gesproken weinig melk geleverd. De extra melk in de winter is nodig om de melkaanvoer voor de nieuw geplande fabriek voor houdbare zuivel in Waitoa veilig te stellen. Fonterra investeert meer dan 62 miljoen euro (100 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar) in de nieuwe UHT-melkfabriek. Volgens topman Theo Spierings is de nieuwe fabriek nodig om aan de toenemende vraag naar houdbare zuivel in Azië te voldoen. Met de nieuwe fabriek wordt de productiecapaciteit van Fonterra wat betreft houdbare melk verdubbeld. Volgens Spierings heeft een rondgang onder melkveehouders op het Noordereiland duidelijk gemaakt dat de boeren geïnteresseerd zijn in het leveren van wintermelk.

Aanvoer

De melkaanvoer die in de eerste maanden van het huidige Nieuw-Zeelandse melkseizoen opnieuw 6 procent hoger lag dan vorig jaar, is inmiddels afgevlakt. Droogte op het Noordereiland in december en januari maken dat Fonterra ervan uit gaat dat de productie dit seizoen 1 procent hoger komt te liggen dan afgelopen seizoen.

Na de bekendmaking van de halfjaarcijfers eind maart wil Fonterra meer details bekend maken over de flexibilisering van de handel in aandelen en de daarmee samenhangende productierechten.

Melkprijsverwachting

Zuivelcoöperatie Fonterra houdt vast aan haar in december bekendgemaakte melkprijsverwachting tussen de 5,90 en 6 dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Het gaat om de melkprijs inclusief een dividenduitkering van 40 tot 50 dollarcent per aandeel. Omgerekend naar Nederlandse standaardmelk gaat het met de huidige koers om een melkprijs van ongeveer 28 euro per 100 kilo. Directeur Theo Spierings verwacht voor de tweede helft van het melkseizoen hogere zuivelprijzen.

Laatste reacties

 • koestal

  Theo heeft veel kennis opgedaan bij Friesland Campina,zo kan het lopen in deze wereld

 • Demeter Griend

  Concurrentie zorgt altijd voor een frisse blik.

 • denker123

  Niew-Zeeland kan beter eerst zijn zuivelexport meer concentreren op China en omliggende landen,voordat ze hun melkproduktie uitbreiden.Volgens The Milkweed een onafhankelijk melkveetijdschrift in de V.S.heeft Niew-Zeeland de laatste maanden, in december zelfs 600% meer kaas uitgevoert naar de V.S. dan een jaar eerder.Daarnaast nog grote hoeveelheden kaas uit Nigaragua waarvan zij denken dat dit ook uit Niew-zeeland komt.Mede daardoor is de C.M.E.klas 3 melkprijs in Chicago met 4 cent per pound gedaald terwijl iedereen een stijging verwachte.Ik zie dat ook de Europese melkfabrieken het laatste jaar,de C.M.E. melkprijs van Chicago meer en meer exact gaan volgen.Dus de melkprijs in Nederland zakt de laatste maanden door het dumpen van Niew-Zeelandse zuivel in de V.S. dat zelf een groot exportland van zuivelprodukten is geworden.Geweldig toch de wereldmarkt ??.

 • sensia

  koemelk is uit. sojamelk, havermelk, rijstmelk is gezonder, beter voor de aarde en voor de mensen. 2/3 van de wereldbevolking is lactose intolerant. vooral aziatische volkeren. heel pijnlijk, maar daar zal de farmaceutische industrie dan wel weer een pil voor produceren.

 • truurd

  Koemelk is uit??? Er wordt meer koemelk dan ooit geproduceerd, en dit zal de komende decenia alleen maar toenemen.
  Echt een links fabeltje, groen links, wakker dier, pvdd!

 • leo,s vriend

  Drink lekker je sojamelkje sensia,Vooral niet denken aan ontbossing,3e wereldlanden etc. Oh nee dat was alleen door de soja voor veevoer.

 • sensia

  hoe verspillend is het om eerst een dier te voeren met soja, een kalf erin te laten groeien, de geboorte, dan de melk bestemd voor het kalf, af te pakken en te verwerken tot een drank voor mensen?

 • joannes

  @sensia, kijk een naar het leven! Alles wat leeft vindt geen groter plezier dan reproductie! Het is de levens opdracht! Wat is er dan mis met het helpen van die natuur? Het tweede plezier is dagelijks eten en dat in een natuurlijke hiërarchie, van planten etende baceriën tot roofdieren die slechts vlees eten. Nu mensen zijn geen herbivoren en geen carnivoren maar http://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor. Wat wil je met onnatuurlijke redenering duidelijk maken? Dat we onze evolutie en natuur moeten ontkennen? We zijn in ieder geval zover gekomen dat we die prooidieren niet in de natuur laten creperen maar verzorgen ze goed, wanneer we ze exploiteren en/of opeten.

 • alco1

  Sensia. Al van oudsher horen de de dieren samen met de mensen in 'The circel of live', met zijn jacht en consumptie. Nu wil jij daar inbreuk op plegen door heel veel dieren uit te bannen en daarvoor ruimte voor de mensen te creéren, die de aarde van alle kanten vervuilen met z'n auto's, opwarming, mobieltjes en ga zo maar door. Boter op het hoofd hebben noemen ze dat.

 • koestal

  Ze hebben in NZ nu last van droogte,de productie gaat nu omlaag

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.