Rundveehouderij

Nieuws 1698 x bekeken

Deense melkquotumprijs bereikt recordlage stand

Aarhus - De melkquotumprijs in Denemarken heeft vandaag op de beurs een dieptepunt bereikt. De kosten van de productierechten daalden naar ongeveer 3,40 euro per 100 kilo met een vetgehalte van 4,36 procent, zo blijkt uit de als voorlopig geldende berekeningen van de beurscommissie.

De tot dusver laagste prijs (6,84 euro) staat op naam van de februarironde van vier jaar geleden. Bij de voorlaatste ronde in november vorig jaar gingen de rechten voor 10,34 euro van de hand. Vorig jaar februari was de prijs 13,82 euro. De omzet was relatief groot, namelijk 31 miljoen kilo tegen krap 27 miljoen kilo in november. Aangeboden werd 73 miljoen kilo, terwijl 32 miljoen kilo werd gevraagd.

De productierechten kunnen pas in het nieuwe, op 1 april beginnende, quotumjaar 2013/14 in gebruik worden genomen. Daarom speelt de quotumoverschrijding waar de melkveehouderij momenteel mee te maken lijkt te krijgen geen rol. De sector produceerde tot en met 3 februari 0,53 procent meer dan toegestaan. Dat komt neer op een overschrijding van ruim 21,5 miljoen kilo.

Het beursresultaat is voorlopig. De minimumprijs die bij de definitieve berekening uit de bus kan rollen is 3,08 euro en het maximum is 3,75 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.