Rundveehouderij

Nieuws 8251 x bekeken 23 reacties

'Beste' bedrijf verbruikt meeste antibiotica

Wageningen - Melkveehouders met op hun bedrijf een bovengemiddeld quotum, lager celgetal en hogere gezondheidsstatus gebruiken meer antibiotica per dier dan gemiddeld.

Dat schrijft vakblad V-focus op basis van onderzoek door Wageningen UR op 83 melkveebedrijven over de periode van 2005 tot 2012.

In het onderzoek is gekeken in hoeverre de hoogte van het antibioticagebruik samenhangt met de bedrijfsomvang- en intensiteit, productie en gezondheid van de veestapel, en ook met de veehouder zelf.
De veehouder die meer quotum heeft, die op zijn bedrijf een lager celgetal realiseert en een hogere gezondheidsstatus behaalt, gebruikt meer antibiotica dan gemiddeld. Reden voor het hogere gebruik is dat genoemde veehouder antibiotica met goed resultaat inzet. Deze veehouder heeft een goede band met de dierenarts, hij is doorgaans iets jonger, beter opgeleid en hij ziet maatschappelijk kansen. Regelgeving leidt bij deze veehouder niet tot stress.

Genoemde ondernemers zijn er moeilijker dan verwacht toe te bewegen het antibioticagebruik te drukken. Algemeen heerste in beleidskringen de gedachte dat juist deze groep ondernemers snel zou inspelen op de strengere antibiotica-gebruiksnormen, maar dat blijkt niet het geval. De jarenlang door de veearts aanbevolen droogzettherapie lijkt een verzekering voor een scherpe bedrijfsvoering. Minder droogzetters gaat al gauw gepaard met een wat hoger celgetal.

Laatste reacties

 • agratax2

  Bovenstaand artikel zal koren op de molen zijn van de anti MEGA stallen lobby. Er komt immers duidelijk naar voren dat de schoonste melkveehouders tevens behoren tot de groep die het niet nauw neemt met de volksgezondheid melkveehouders. Hoe moet een boer nu werken? De schoonste melk leveren of e volksgezondheid serieus nemen?

 • geintreseerde

  om gezonde dieren te sturen ben hulpmiddelen nodig
  graag een discussie een op een

 • a.kikkert

  Kijk eens op www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1232541
  Daarin wordt verteld dat toen een boer de koeien keltischzeezout.com gaf, de koeien bijna geen antibiotica meer nodig hadden.
  Toch maar eens kijken?
  Nog meer inzicht krijgen, ook voor uw gezin?
  Kijk op www.voedingisgezondheid.nl Dan wordt er veel duidelijk omtrent voeding of vulling. Rauwe melk super gezond, gezond dierlijk vet, weinig koolhydraten, weinig aardappels (nachtschade!) en nog veel meer. Mijn ogen zijn toen pas opengegaan! Luister ook de audiobestanden eens af. Eten zoals vroeger is zo gek nog niet. Veel kwaaltjes gaan dan over en je voelt je veel fitter. Ook www.westonprice.nl is een prachtige site. Veel leesplezier!

 • Demeter Griend

  En op vrijdag een visje.

 • gdeb

  is na de pluimveehouderij nu eindelijk de melkveehouderij aan de beurt op antibiotica verbruik??

 • Hodalen

  @ a.kikkert, kijk ook eens bij EWI-Agro, duurzame produkten voor het reinigen en ontsmetten van watersystemen in de veeteelt, daarnaast bezig met het ontwikkelen van een natuurlijk alternatief voor antibiotica.

 • melkkoeienboer

  managmentfouten rechtbreien met antibiotica is de makkelijkste weg

 • minasblunders1

  Demeter, dat was toch alleen op goede vrijdag??

 • willepy

  jullie horen dus bijna allemaal niet tot die groep( incl. 'melkkoeienboer')

 • Kristof Van Hoye

  het zijn niet de droogzetters die tellen, wel de middelen om een koe te genezen!
  het droog zetten zonder antibiotica mag een doel zijn, maar vooralsnog durven noch dierenartsen de verantwoordelijkheid noch veehouders de risico's te nemen. daar ben ik het alvast mee eens. er is nog te weinig bekend over welke koeien aan welke parameters moeten voldoen om geen antibiotica meer te gebruiken bij het droog zetten.

 • melkkoeienboer

  wel bovengemiddeld van omvang(135 mk) benedengemiddeld antibioticagebruik. en ook nog een jonge boer

 • marina1904

  ij gebruiken al 25 jaar bijna geen droogzetters meer Celgetal nu 75000 geometrisch het kan dus wel

 • koestal

  nu komt de aap uit de mouw

 • gdeb

  Willen is kunnen

 • BO(skabout)ER

  onzin heeft ook te maken met het soort koeien, en de melkproductie. Een bedrijf met 10.000 liter is qua co2 uitstoot weer veel beter bezig, maar heeft misschien een hoger antibiotica gebruik. Celgetal kan op deze bedrijven zeer goed onder de 100.000 zitten maar zonder droogzetters zal het deze bedrijven niet lukken

 • Khalid en zijn maten

  Veel koeien boeren houden zich nog bezig met werkzaamheden die indirect voor de veestapel bedoeld zijn. Ik ken een heel aantal van bovengemiddelde grootte melkveebedrijven waar de boeren zelf nog graag met tractoren en machines op het land spelen gaan. Koeienboeren horen in de stal,bij de koeien,dáár word het verdient. Ik heb zelf in het verleden in het buitenland gewerkt als herds-manager bij een echt groot melkveebedrijf,en als je de hele dag tussen de koeien loopt kun je een boel dingen de kop indrukken voordat het uit de hand loopt!

 • boelenham

  Beste marina 1904 vertel ons eens hoe jullie dat fiksen , wat is je gemiddelde productie , wat is het staltype ,op welke manier zetten jullie droog, wat is volgens jullie de rede van jullie succes?
  en voor ieder ander die gereageerd heeft of nog reageerd,.. wat zijn de ervaringen met middelen als pyrogenium?

 • BO(skabout)ER

  Een goede boer kan heus wel landwerkzaamheden erbij doen, hij moet dan alleen de aandacht van het vee niet verliezen. En ik denk dat het (weet niet zeker) werkweekje van een Herd-mangager bij 40 uur op houd. Dan heb je nog wel tijd om op het land aan het werk te gaan als veeboer.

  Maar dat was niet de discussie, ik denk toch niet dat het verstandig is om bijvoorbeeld te stoppen met droogzetters, en dat is de grootste boosdoener van het antibiotica verhaal!

 • Khalid en zijn maten

  @ Boskabouter een bedrijf dat een herd manager aan het werk heeft heeft zoveel koeien dat je dat er niet even naast kunt doen ,en die melken 3 keer daags,en dan kom je niet op 40 uur per week eerder 50 of 60,op zulke bedrijven kalven veel meer koeien,moet meer bekapt worden enzovoort...

  Koeien die een bovengemiddelde productie hebben zijn net topsporters ,je moet ervoor zorgen dat de gezondheid van de dieren optimaal is ,en als er maar 1 kink in de kabel komt gaat het al mis.Daardoor word het preventieve gebruik van antibiotica weer aangezwengeld want stel,als je dit of dat niet gebruikt,wat gebeurd er dan...

  Als je als rundveehouder genoegen neemt met een rundveestapel die iets minder produceert en niet zo op de tenen hoeft te lopen ,dan kun je ook minder antibiotica gebruiken op termijn,maar gezien een aantal Nederlandse boeren houden van top producties (omdat het op papier zo mooi staat)zal dit zomaar niet veranderen denk ik...

 • politiek

  Inderdaad denk ik ook dat er in de melkveehouderij nog ontzettend veel antibiotica bespaard moet gaan worden. Het zou zou ook niet eerlijk zijn tegenover de andere sectoren varkens en pluimvee als de sector melkveehouderij nog de prestatie,s van koeien met antibiotica kan ( en mag ) verhogen. Men heeft nog geen oog voor voedselveiligheid en volksgezondheid op die echte ,, manager,, bedrijven. Het brengt immers ook geen directe euro.s in het laatje.
  Die gemakzucht die men heeft door alles maar met antibiotica te repareren. ?? Die gemakzucht die men heeft door alle mogelijke gevaren van uierontsteking enz. maar met preventief antibiotica gebruik voor te blijven. ??
  Wellicht is het een idee als die antibiotica ,,managers,, die aan de top staan met antibioticagebruik eens bij die andere sectoren gaan luisteren dat er wel degelijk kansen liggen het antibioticagebruik per liter melk of per kg vlees te verminderen.

 • Mels

  Politiek lees jij je domme gekweel wel eens terug? Ik vermoed van niet want van alles wat je hier weer opschrijft klopt weer helemaal niets.ge zijt ene grote koekwaus. Een geschupte.

 • minasblunders1

  Een wàt??

 • jordi 1455

  doe niet zo debiel politiek het antibiotica gebruik in de melkveehouderij is met 51% afgenomen ten opzichte van 2009 bij mensen kan ik dat niet zeggen. Kom je bij de huisarts, ik voel me iets grieperig en dan krijg je al een kuur voorgeschreven.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.