Rundveehouderij

Nieuws 842 x bekeken

Arla ziet resultaat per kilo melk in 2012 teruglopen

Aarhus - Zuivelconcern Arla heeft in 2012 iets minder verdiend op melk dan in het jaar daarvoor. Per kilo is het resultaat beland op 36,4 cent tegen 37,7 cent in 2011. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

De omzet blijkt te zijn gestegen met 15 procent naar 8,5 miljard euro. Het nettoresultaat steeg door de grotere melkplas ook, naar 255 miljoen euro. Dat is 3 procent van de omzet. In 2011 was het nettoresultaat 188 miljoen euro. De groei van de omzet is voor een aanzienlijk deel een uitvloeisel van fusies en bedrijfsovernames in het afgelopen jaar.

De concernleiding toont zich ingenomen met de uitkomsten van 2012, temeer daar de prijzen in de globale zuivelindustrie onder sterke druk kwamen te staan als gevolg van de onverwachte uitbreiding van de productie. "In een moeilijke markt heeft Arla de ontwikkeling van een solide coöperatieve onderneming voortgezet en nieuwe veelbelovende posities op verschillende kernmarkten ingenomen", aldus de visie van de Arla-top. Dat het resultaat per kilo melk achter is gebleven bij dat van 2011 deert in zoverre niet, daar het resultaat de vergelijking met de concurrentie kan doorstaan. Arla zit namelijk volgens directievoorzitter Peder Tuborgh 'aan de hoge kant in het Europese spectrum van zuivelbedrijven'.

Van het resultaat vloeit 148 miljoen euro naar de leden/leveranciers. De Deense en Zweedse leveranciers krijgen een nabetaling van (omgerekend) 2,08 cent  per kilo, de Duitse leveranciers van Arla Hansa eveneens en de MUH-leveranciers 1,73 cent. Aan voorschotprijzen aan de 12.300 leden/leveranciers is al in totaal 2,563 miljard euro uitbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.