Rundveehouderij

Nieuws 5201 x bekeken 14 reacties

Aanvoer gegroeid, volmelken nog niet zeker

De vraag of het melkquotum dit jaar vol komt is het gesprek van de dag. Op internet vliegen de berekeningen over en weer, de één is er van overtuigd dat het quotum niet vol komt en de ander denkt juist van wel.

Quotumhandelaren en melkfabrieken krijgen veel vragen over het melkquotum. Een advies geven is moeilijk, je doet het namelijk nooit goed. Als wordt aangegeven dat het quotum vol komt en dat gebeurt niet, hebben mensen onnodig geld uitgegeven voor de leasemelk. Geef je aan dat het quotum niet vol komt en het gebeurt wel, dan krijgen de melkveehouders de rekening gepresenteerd: superheffing.

Melkveehouders die overschrijden zullen dus zelf moeten beslissen of ze het risico willen lopen of gaan voor een ‘verzekering’ door melk te leasen. Voor de prijs die er in de afgelopen weken betaald werd, is het (gedeeltelijk) leasen van de benodigde melk vele malen goedkoper dan de superheffing. Bij een tekort van een ton melk is het verschil tussen lease en superheffing al snel 20.000 euro.

Aanvoer FrieslandCampina

Met de bekendmaking van de aanvoer gegevens van FrieslandCampina komt er nog geen einde aan de onzekerheid. De melkaanvoer schiet omhoog in week 5, er is 2 miljoen kilo meer melk geleverd dan een week ervoor, maar het percentage vet zakt weer net zo hard als het in de week ervoor steeg. Helaas zijn er nog geen gegevens van de totale melkaanvoer in januari beschikbaar. Op basis van de gegevens uit december moet er nog 3.177 miljoen kilo melk geleverd worden om het quotum van 11.845 miljoen kilo vol te kunnen melken. Dit komt er op neer dat de productie in laatste drie maanden 173 miljoen kilo hoger moet zijn dan vorig jaar.

Uit de gegevens van FrieslandCampina blijkt dat de melkproductie in januari niet veel hoger ligt dan die van vorig jaar. Het verschil zal dus in de laatste twee maanden gemaakt moeten worden. Dit is mogelijk, maar dan moet de productie in februari verder omhoog en daarna tot op de laatste dag in maart zo blijven.

Geen onrust

De bekendmaking van de stijgende melkaanvoer bij FrieslandCampina leidt nog niet tot een stormloop op leasemelk. De prijs van de leasemelk is gedaald naar 1 euro per kilo vet, waarbij er ook transacties hebben plaatsgevonden onder de 1 euro.

Het aanbod van leasemelk is ruim voldoende en de vraag laat woensdagmiddag een kleine stijging zien. Leasers zijn niet bereid om veel meer dan 1 euro per kilo vet te betalen. Verleasers willen daarentegen de melk niet verleasen voor prijzen onder de 1 euro. Voor die prijs houden ze het liever zelf aan.

Het lijkt erop dat leasers nog even afwachten wat de melkproductie volgende week laat zien. Bij een stijging kunnen de quotumhandelaren het nog wel eens druk krijgen in de laatste dagen van het seizoen.

Laatste reacties

 • charrels

  De krachtvoerkranen lijken toch wat verder op te zijn gegaan,
  vooral bij onderschreiders denk ik die hun melk niet voor een flutprijs willen verleasen.
  De aanvoer zal komende weken echt wel op gaan lopen.

 • gvleemingh1

  173 miljoen in 2 maanden is 21 miljoen per week. De produktie bij o.a. RFC zou dan van 169 miljoen naar 190 miljoen moeten stijgen, ca 12 %.

 • gvleemingh1

  Niet correct, rfc verwerkt ca 73 % van het totale quotum. Dus 126 miljoen voor RFC, dit is 15,8 miljoen per week .

 • willem

  bij rfc moet vanaf nu minimaal zo'n 174 milj per week (met vergelijkbaar vet als vorig jaar) aangevoerd worden om fabrieksquotum vol te krijgen.

 • DJM

  lig strak op schema

 • Siem-jan

  Ik heb vandaag nog geluk gehad dat ik mijn melk voor meer dan 2 ct per % kon verhuren, wanneer we het gewoon weer vol maken. Wij zelf lopen weer hard in. Dit jaar zal ook wel niemand in de put gaan melken met de te verwachte verevening.

 • Zuperboer

  @Siem-jan, Ik zie je op alle sites na je mega-deal. Mag ik vragen wat je beurt als het nationale quotum niet vol komt?

 • gjh

  zuper boer die siem jan schenk roept hard maar hij presteert niets dus die vraag van jou krijg je geen antwoord op

 • Zuperboer

  't Is stil aan de overkant ......... of 't blijft stil aan de overkant, waarschijnlijk kat in de zak of misschien wel kat in 't bakkie! Wij zullen het wel nooit vernemen, maar het blijft altijd een mooi onderwerp die lease, alhoewel het jammer is van de liquide middelen.

 • info48

  G Vleemingh, zoals ik het lees moet je delen door 12 weken, gegevens zijn t/m/ Dec.

 • Mozes

  Siem-Jan heeft gisteren verhuurt voor meer dan 2 cent per % vet. Ik heb vanmiddag geleast voor 1 cent per % vet.
  Bij FrieslandCampina is in januari de achterstand op de levering tov vorig jaar nog weer verder toegenomen.

 • woudenberg

  we hebben ook nog een dag minder in februaar,dus nog minder tijd om vol op
  de orgel te gaan
  teus

 • theokemme

  het melkquotum komt makkelijk vol let maar op maar melk maar lekker door we zullen zien

 • Zuperboer

  Oke Theokemme, wie'j trapt nog een keer vol op ut soya-gas. 10% kans dat het quotum nog vol komt en anders minimaal 3% verevening, da's pas lekker melken. 100% NL of Q d'r bi'j en gassen maar.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.