Rundveehouderij

Nieuws 1559 x bekeken 1 reactie

'Stabilisatie veestapel in 2014'

Den Haag - De groei van de Nederlandse melkveestapel, die dit jaar 4,6 procent bedroeg, zal volgend jaar weer stabiliseren. Deze verwachting spreekt staatssecretaris Sharon Dijksma uit in een brief aan de Tweede Kamer.

De hoge groei dit jaar wordt volgens haar veroorzaakt door een aantal incidentele factoren, zoals het tegenvallende weer, minder goed voer en daardoor een lagere productie per koe. Hierdoor hielden de meeste veehouders begin dit jaar per saldo meer koeien.

Nu dreigt een stevige superheffing als de melkproductie niet wordt teruggebracht. Dijksma verwacht dat veehouders om die reden het aantal melkkoeien zullen beperken.

Uit de informatie die Dijksma naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt ook dat de melkveestapel vorig jaar het sterkst is toegenomen in Noord-Brabant (+11.628 stuks). Daarna volgen Gelderland, Overijssel en Friesland met achtereenvolgens 10.875, 10.838 en 10.267 stuks.

Met dit laatste cijfer komt de groei van de veestapel in Friesland uit op 3,8 procent. Dat is minder dan de helft van het groeipercentage dat voor Zeeland wordt opgevoerd. Daar nam de veestapel met 8,2 procent in omvang toe. Achter dit indrukwekkende percentage gaat echter een toename in werkelijke aantallen schuil van slechts 1.523 dieren. Zeeland bleef dit jaar met 20.033 melkkoeien met afstand de minst veedichte provincie van Nederland. Limburg staat met ruim 50.000 melkkoeien op plek nummer twee. De veerijkste provincie blijft Friesland. Dat telde begin dit jaar (meitelling) 278.105 melkkoeien. Daarna volgen Overijssel (250.477 stuks), Gelderland (234.215) en Noord-Brabant (223.743). In Noord-Holland groeide de stapel het minst (2,5 procent).

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.