Rundveehouderij

Nieuws 5740 x bekeken 36 reacties

'Recordbedrag superheffing kwijtschelden'

Brussel – De superheffing voor Nederlandse boeren moet worden kwijtgescholden. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) roept landbouwcommissaris Dacian Ciolos en staatssecretaris Sharon Dijksma daartoe op.

Naar verwachting bedraagt de boete voor het melken boven het quotum dit jaar zo'n 130 miljoen euro, een recordbedrag. Volgens De Lange is een dergelijk hoge boete in strijd met de belofte van een zachte landing. In 2015 vervalt de melkquotering en boeren zouden de tijd moeten krijgen en aan de nieuwe situatie te wennen, vindt zij.

"De Europese Commissie heeft meerdere malen een zachte landing voor alle producenten in de Europese Unie beloofd", zegt De Lange. "Die belofte wordt niet nagekomen. Ik heb de Commissie daarom opgeroepen snel gepaste maatregelen te nemen. Het geld dat producenten nu kwijt zijn aan boete kan beter besteed worden aan innovatie en de concurrentiekracht van de sector."

Ook wil De Lange dat wordt voorkomen dat tegenstanders van de afschaffing van de quotering een alternatief systeem gaan doordrukken.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Leuk voor degene die zich wel aan het Quotum houden....

 • wmeulemanjr1

  iemand die zo maar wat raak melkt zal dus worden beloond, iedereen weet vooraf dat met te veel melken je iets moet regelen of superheffing betaald moet worden. Nu met zoiets aan komen zetten is ook niet uit te leggen aan degenen die wel iets regelden of strikt niet meer melken dan hun quotum groot is.

 • Jaap39

  Schandalig

 • alco1

  Ik hoop toch dat ze kwijtschelding bedoeld te betalen aan Brussel en het geld van de boete zoals ze zegt in eigen land houden voor innovatie en concurrentiekracht van de sector. Anders kunnen we haar ook op de grote bult schuiven van swabbelaars.

 • jan doedel

  krijgen we dan ook het geld terug dat betaald is voor lease melk?

 • simpel boerke

  Laat je niet gek maken, gaat toch niet gebeuren. Is alleen maar roepen voor de bühne.

 • cornelis 22

  Ik ben wel blij met de initiatieven van deze dame, niet zeuren en niet 140 miljoen door de goot spoelen omdat een aantal leasers e.d. zich dan weer ontdaan voelt

 • Jaap39

  En wat te denken van duur gekocht quotum.
  Mag toch hopen dat mw de lange haar tijd beter gaat besteden.

 • kpi

  Dat is ook positief nieuws voor de intensive veehouderij want dan kunnen die zolang ze de mest maar verantwoord afzetten ook meer dieren houden dan er rechten zijn zonder boete te betalen.

 • info58

  Ze heeft vast stage gelopen in Italië. Ben benieuwd of ze samen met de duitsers al wat geregeld heeft

 • sommers

  prima voorstel het is toch kolder om in de huidige markt het quotum koste wat kost nog een jaar in stan
  d te houden

 • Mtstermors1

  Je hoeft ook geen quotum te kopen of te leasen. quotum gaat er toch af. is niet handig om daar dan in te investeren

 • Soms

  Ik zou liever zien dat het superheffingsbedrag per liter dit een kwart en volgend jaar met de helft omlaag gaat. Dan heb je een keurige zachte landing en gaan die walgelijk hoge lease- en koopprijzen voor quotum ook evenredig mee omlaag. De overgang naar quotumvrij is dan ook veel geleidelijker. Ondertussen zal iedere boer wat meer melken waardoor er bij Brussel evenveel geld binnenkomt en is de markt straks ook klaar voor meer melk.

 • Tetra

  klinkt wel leuk voor boeren die te laat zijn met leasen en nu duur moeten leasen, verder is het idee van som beter.

 • landboer

  Typisch politieke onbetrouwbaarheid half in het spel de regels veranderen omdat een aantal spelers er zich niet aan houdt. En wat ter mors zegt is natuurlijk grote onzin quotum gaat er af ja,maar is er nog niet af! Als ze nu de boete kwijtschelden is hetzelfde als afschaffen

 • wmeulemanjr1

  Mevr. de Lange zou goede advocaat kunnen zijn voor degenen die ook geen belasting willen betalen.

 • BetterCows

  De zachte landing van toen is ongeveer 3,5 eurocent per kg melkquotum op dat moment en verwerkt in de bedrijfstoeslagrechten .
  Maak een nieuwe zachtelanding met 7 of meer eurocenten vanaf nu om daling van de bedrijfstoeslag op te vangen per kg Melkquotum op dit moment .
  Zo wordt de superheffing heel goed verdeeld onder de melkveehouders en houden we de melkprijs voolopig in de benen.

 • Peerke1

  Hallo Hallo mensen boeren buitenlui, laat je niet gek maken door deze politieke leiders die enkel en alleen zichzelf in de politiek populair proberen te maken.
  Ze beloven gouden bergen en straks trekken ze ons weer een poot uit met meer regels en bureuacratie.

 • Elevage

  hoe lang is die afschaffing al bekend??? Gisteren ??
  Kom aan, leid je bedrijf fatsoenlijk en zorg dat je dit voor elkaar hebt en dan niet op het laatste moment gaan klagen dat het niet klaar is.
  Beetje als kerstcadeautjes kopen op 24 december en dan zeuren dat je het niet voor elkaar kan krijgen............ dat weet je toch al weken/maanden van tevoren!!

 • minasblunders1

  BetterCows, ik heb jouw reactie 5x gelezen maar begrijp er nog steeds niets van. Kun je nog even uitleggen wat je bedoelt?

 • agratax2

  Nu weten wie het -gedogen- in de politiek heeft uitgevonden het CDA. Eerst regels en boete clausules bedenken en uitvaardigen en daarna roepen Boete Zonde van het Geld. Nu tegen de verkiezingen maar niet veroordelen en overgaan in de Gedoog versnelling. Welke buitenlandse minister van landbouw te wachten op deze CDA smoes? geen enkele zij allen hebben getracht zich te houden aan hun quotum alleen Nederland moest zich weer een over de kop produceren en wil daarvoor niet de boete betalen die ze al decennia geleden hebben afgesproken. mvr. De Lange wil de boeren die de quotum wet aan hun (stront)laars lappen bedanken met vrijstelling van boete wegens overschrijden van hun productie plafond. Mevr. de Lange huldigt kennelijk het principe 'Misdaad moet lonen' ook al moet ik als politica hiervoor zorg dragen.

 • BetterCows

  Minasblunders , moeilijk is het niet .In de toeslagrechten is de destijds ingevoerde melkpremie opgenomen . Richting 2020 vervalt deze premie .Elk jaar een stuk ervan .Per rechte lijn of met een boog naar beneden .
  Deze melkpremie was bedoeld voor de zachte landing .Een nieuwe zachtelanding zou opgezet kunnen worden die niets met toeslagrechten te maken heeft . Zo duidelijk?

 • vandenbrand

  ester de lange denkt Europees .als Europa niet het quotum vol kan melken waarom geen Europeesche verevening? het is raar dat er melk te kort is en Europa heffingen vordert, vroeger koste het geld nu niet meer.

 • minasblunders1

  Niet echt BetterCows, ik denk dat je 2 zaken door elkaar haalt. De melkpremie in de toeslagrechten heeft niets met de zachte landing te maken. Voor die zachte landing had men destijds bedacht dat er ieder jaar een beetje meer gemolken mocht worden (variërend van 1 tot 5%).

 • Mozes

  De melkpremie is er gekomen als compensatie voor afbouw van marktbescherming en exportsteun.
  De ' zachte landing' bestond uit het geleidelijk verhogen van het melkquotum met als achterliggende gedachte dat daardoor een overschot aan quotum zou ontstaan en daardoor ook geen waarde meer zou hebben. In andere landen heeft dit inderdaad gewerkt, maar niet in Nederland. In Nederland werd de productie net zo snel (en momenteel zelfs sneller) verhoogt dan het quotum.

 • alco1

  Zie eens aan minasblunders1 en Mozes zij aan zij.
  Daarbij nog de bijdrage van mij dat quotum nooit gewerkt heeft. Er is nooit een tekort op de markt gecreëerd. Ze zouden wel gek zijn want de consument moest ook beschermd worden voor een niet te duur voedsel pakket.

 • jaarsveld

  Zal toch niet waar zijn

 • BetterCows

  Minasblunders 1 , het zijn twee zaken door elkaar ,premie en een beetje veruiming van quota . Quota hebben we gehad en melkpremie is in de bedrijfstoeslag opgegaan ..........

 • Jongman

  Gelukkig, eindelijk iemand in de politiek die begrijpt hoe de vlag erbij staat in de melkveehouderij. LTO en ZLTO: met dit geluid haar bijval geven. Je bent toch gek als je je inkomen (leasemelk) aan een rusthuisboer of een verprutser geeft

 • Trot

  worden alle gevangen nu ook los gelaten want regels over treden loont

 • Peerke1

  Inderdaad, mijn snelheidsovertreding wordt ook niet kwijt gescholden omdat ik toevallig voor een goed doel te hard reed.

 • Gijs van der willigen

  Zeer terecht mevrouw de Lange.
  Melk produceren is toch geen misdaad?

 • boerrick

  ohoh halverwege de wedstrijd de regels veranderen, dat riekt naar valsspelen. En dat betekent winst voor de ene en dus een theoretisch verlies voor de ander.
  Ben tegen valsspelen, maar brussel gun ik die miljoenen ook niet.

 • Frans-Jan

  Ik heb er geen problemen mee! Zachte landing is toch een lachertje, de manier waarop dat is aangepakt heeft alleen een zachte landing opgelevert voor de quotumhandelaren....

 • FIEN

  ben het helemaal mee eens met VANDENBRAND.
  Het is altijd Europa hier, Europa daar, wel dat dit Europa nu maar eens naar de melkveehouderij kijkt en effectief een zachte landing kan geven.
  Zie naar het suikerbeleid van Europa, dat faalt ook vermits er te weinig suiker is in Europa. Geef aan de melkerijen de kans om deze bovenquotumliters op de markt af te zetten en betaal aan de boer daar een eerlijke prijs voor. De melkerijen zijn vragende partij voor deze liters.
  Antwoord van een Belgische melkveehouder die nu al boven quotum melkt en waarschijnlijk een fikse boete moet gaan betalen.

 • koestal

  klinkt heel sympathiek,maar is nog ver weg

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.