Rundveehouderij

Nieuws 10968 x bekeken 19 reacties

Rabobank: vloedgolf melk kan dorst niet lessen

Utrecht – Zuivelprijzen blijven het eerste halfjaar van 2014 relatief hoog, vooral omdat de dorst naar melk vanuit China nog lang niet gelest is. Omdat de productie wel fors stijgt, zullen prijzen wel heel licht dalen ten opzichte van huidige niveaus. Dat concludeert Rabobank International in een kwartaalrapport over de internationale zuivelmarkt.

In Nederland bedroeg de voorschotprijs dit jaar circa 40 cent per kilo. Rabobank verwacht dat door een toename van de productie de hoeveelheid zuivel dat voor export beschikbaar is in het eerste halfjaar van 2014 met 17 procent groeit ten opzichte van 2013. De groei bedraagt daarmee 4 miljard liter vloeibare zuivel. De vraag naar zuivel in exportlanden en vooral de EU groeit door economisch ontij met slechts 1 procent, verwacht de bank.
In China groeit de consumptie echter nog wel met procenten, terwijl de binnenlandse productie stagneert. China zal daarom 15 tot 20 procent meer, circa 1 miljard liter, opkopen op de wereldmarkt. "China blijft uitzonderlijk grote volumes kopen op internationale markten om lokaal dalende productie van melk aan te vullen", aldus Rabobank-analist Tim Hunt.
Omdat China een ondoorzichtige markt heeft en de productie hier toch blijft dalen, sluit de bank niet uit dat het land nog meer zal importeren. Zo niet, dan zal de overige 3 miljard liter extra productie worden opgekocht door opkomende economieën als Indonesië en Rusland, waar markten na enkele moeilijke jaren opkrabbelen en voorraden kritiek laag zijn.
Om deze markt op gang te brengen moet volgens Hunt de prijs wel worden verlaagd. Oceanië geldt als standaard. Halverwege december bedroeg de prijs voor vollemelkpoeder uit Australië en Nieuw-Zeeland 5.000 dollar per ton 'free-on-board', wat betekent dat de verzender de kosten tot aan de haven betaalt. Voor het eerste kwartaal rekent Rabobank op een prijsdaling van 1 procent. De prijs voor mageremelkpoeder neemt juist nog wat toe.
In de tweede helft van 2014 zal de prijs nog wat verder dalen maar volgens Hunt dichtbij historische toppen blijven. "Een daling van de prijs wordt beperkt door structurele beperkingen aan de kant van leveranciers, de noodzaak voorraden te verversen en aanhoudende groei van de vraag in lijn met een langzaam economisch herstel."
Boeren gaan tenslotte ook meer verdienen. De prijs voor voergrondstoffen soja en mais daalde in dollartermen met respectievelijk 10 en 40 procent en voor 2014 wordt geen herstel verwacht. Met name voor Amerikaanse melkveehouders leidt dit tot fors hogere marges. Rabobank gaat ervan uit dat minder dan in het verleden boeren in de VS hun productie zullen opvoeren in 2014, maar wordt het toch een groei van 3 tot 3,5 procent, dan ontstaat enige neerwaartse prijsdruk.

Laatste reacties

 • koestal

  Allemaal goede berichten voor de melkveehouders,na jaren met kwakkelende melkprijzen

 • simpel boerke

  Koestal, we hebben dit soort berichten vaker gehoord, maar de markt blijkt soms toch grillig en onvoorspelbaar te zijn. Laten we hopen dat het allemaal uitkomt, maar reken je niet rijk voordat het in de knip zit.

 • zwarte raaf

  Altijd lekker van de Rabo, de melkprijs naar beneden beredeneren. Laat de mark toch zijn werk doen.

 • verzekering

  Wat is dat toch steeds met al die voorspellingen en wijsheden van die Rabobank in Boerderij.
  Heeft iemand daar interesse in denken ze ?
  Of zijn dit telkens weer pogingen van Rabo om hun affiniteit met de agrosector voor het licht te brengen en zo de wegloop van agrariërs bij de bank in te dammen.
  Wat mij en vele anderen betreft kunnen ze zich beter bezighouden met
  hun eigen problemen en gewoon bankieren.
  Laat al die voorspellingen en stemmingmakerij maar over aan partijen
  die daar echt verstand van hebben.

 • veldzicht

  Toch wel griezelig die uitbreiding van de melkproductie,er hoeft maar wat te gebeuren met de export en de problemen zijn niet te overzien,of
  ben ik nu een zwartkijker?maar ja, voorlopig gaat het nog goed en
  gaan we vol vertrouwen 2014 in.

 • Achterhoeker

  Ik hoop dat deze melkprijs nog wel een tijdje blijft, een tijd lang goed verdienen is niks mis mee. Als de melkprijs zakt en de kosten blijven op dit hoge niveau dan verdampt onze marge snel. Verder sluit ik me aan bij veldzicht, dat het voorlopig nog goed gaat en we gaan ook vol vertrouwen 2014 in.

 • alco1

  @Veldzicht. Onze inbreng van melk op de wereldmarkt is maar een druppel op de gloeiende plaat. Daarom kan het wel net zo goed misgaan, maar heeft dus niets te maken met onze hogere inbreng. Laten we nu echter wel profiteren van deze hoge prijzen

 • W Geverink

  Investeringen in werkplezier en arbeidsgemak kunnen alleen uit als tegelijkertijd de kostprijs mee naar beneden gaat. Investeringen op basis van een bank met een sterke opinie die zelf al verkondigd dat de Chinese markt ondoorzichtig is zijn op zijn minst heel erg risicovol.

 • afm

  nog 15 maande en de melk oorlog kan begine dan zal de rabo zo niet meer prate

 • agratax2

  zwarte raaf. Zogauw het aanbod groter wordt dan de vraag in landen die een hoge prijs kunnen betalen zal de prijs dalen om dit MEER af te kunnen zetten aan de arme kopers op de markt. Met andere woorden de minst betalende koper bepaalt de prijs voor de hele markt. Als de zuivelproducenten alleen maar -koppen- telt en die vermenigvuldigt met -iters/dag/persoon dan zal de prijs onherroepelijk dalen tot het niveau de armste consument kan betalen. Hier zein we dat een bijna verzadige markt voor de boer geen betere prijs oplevert, maar eerder een lagere prijs met minder winst verwachting. De Rabo praat de prijs dus niet naar beneden, maar waarschuwt voor de grens aan hoeveelheid te verkopen voor een hoge prijs.

 • veldzicht

  Agratax 1 ,klopt wat je zegt,echter de problemen worden groter als
  er plotseling om wat voor reden een grote afnemer afvalt, wat bij die derde wereldlanden lang niet denkbeeldig is en de tijd van prijsgarantie
  is toch grotendeels wel voorbij, dus wil ik alleen maar zeggen houd
  er rekening mee dat het snel om kan slaan.en verder blijft het toch een kwestie van vraag en aanbod.

 • agratax2

  @veldzicht. Het is zo jij noemt een kwestie van vaag en aanbod, ik zou hierbij willen aantekenen dat de vraag vele malen groter is dan het aanbod, maar dat een zeer groot del van behoeftigen niet het geld hebben om de melk te kopen en zo je zegt als er miljoenen afvallen omdat hun geld voorraad te klein is voor de huidige prijs, is de vraag markt een aanbod markt geworden. Wat dit betekent weet de landbouw maar al te goed. Voor de (zuivel)handel maakt het niet uit of de prijs hoog of laag is, zij blijven hun marge (+bonus) pakken voor ze de boer uitbetalen.

 • koestal

  In sommige Nederlandse winkels is de babymelk nu ook nog beperkt verkrijgbaar,dat zegt genoeg

 • agratax2

  koestl. Jij geeft duidelijk aan wat e rop werld schaal gebeurd;'De rijken kunnen meer betalen en de 'armen' hebben het nakijken'. De baby melk geeft duidelijk aan hoe het werkt in de moderne wereld, waar alleen GELD telt.

 • masmas

  Het is de melkboeren gegund, maar dat ze na een maand slechte prijzen weer niet gaan betogen he. De varkenshouders hebbeb meer recht te klagen

 • de rie

  helemaal mee eens, masmas

 • steenbok1

  ben ook wel optimistisch voor de komende jaren, geloof niet dat het einde van de superheffing voor een dramatische daling van de melkprijs gaat zorgen. Een ding weet ik zeker, de dag dat de melkprijs gaat dalen komt steeds dichter bij, en zijn zoveel verschillende invloeden die daarvoor kunnen zorgen en waar wij geen invloed op hebben.

 • Mels

  @Alco1 in 7,ik hoop maar dat dat profiteren inhoud dat men zijn financieringskosten/ltr melk omlaag brengt om vlees op de botten te hebben in slechter tijden,helaas maakt de Nederlandse overheid dit niet mogelijk want de belastingen zijn dusdanig niet mals op winsten en vermogens dat je het wel laat om juist vet op de botten te krijgen. Je ziet dan ook de laatste jaren dat de goed draaiende bedrijven juist om het betalen van belastingen of om te profiteren van maatregelen als de maatlat,diep investeren om betalen te voorkomen. Ik kan in niemands knip kijken maar dat de lasten/ltr melk niet dalen kan een kind bedenken.

 • hermanussen leo

  denk ook aan de stijgende kosten

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.