Rundveehouderij

Nieuws 689 x bekeken

Minder geld voor leden Fonterra

Auckland – Fonterra houdt vast aan haar melkprijsverwachting van $8,30 (Nieuw-Zeelandse Dollar) per kilo milksolids (gecombineerd vet een eiwit) maar verlaagt zijn dividendverwachting per kilo milksolids van 32 naar 10 dollarcent.

Omgerekend naar Nederlandse gehalten kan een Nieuw-Zeelandse melkveehouder, die zijn productie volledig gedekt heeft met aandelen, rekenen op een melkprijs van zo'n 38 cent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 eiwit. Het verwachte bedrijfsresultaat is verlaagd van 600 miljoen euro naar tussen de 300 en 360 miljoen euro.

De Nieuw-Zeelanders bevinden zich in een spagaat. Het gat tussen de opbrengstprijzen voor melkpoeders en kaas en caseïne was niet eerder zo groot. Qua productiecapaciteit loopt Fonterra tegen zijn grenzen. 70 procent van de melk wordt al verwerkt tot volle- en mageremelkpoeder. Meer is momenteel niet mogelijk. Volgens de melkprijssystematiek die Fonterra hanteert, gebaseerd op de productie en verkoop van volle- en mageremelkpoeder, zou de melkprijs al zijn uitgekomen op 9 dollar per kilo milksolids (41 eurocent). Het management mag in uitzonderlijke situatie echter van deze systematiek afwijken. Ondanks het feit dat de zuivelonderneming nog steeds op een recordjaar afstevent besluit het bestuur op de rem te stappen. De prijzen van melkpoeder zijn nog steeds erg hoog, maar 30 procent van de melk moet worden verwerkt tot andere producten. Met deze producten zijn niet dezelfde marges te realiseren.

Volgens topman Theo Spiering is de pas op de plaats gepast gezien het moment in het seizoen. Analisten gingen eerder nog uit van een melkprijsverhoging. Spiering is duidelijk: "We houden ons aan onze financiële discipline en gaan geen melkprijs met leningen betalen, helemaal in een jaar waarin we een record melkprijs voor onze leden voorspellen." Fonterra gaat zijn productiecapaciteit voor melkpoeders opnieuw uitbreiden en investeert 235 miljoen dollar. Er komt een derde droogtoren in Pahiatua gelegen op het noordereiland.

Of registreer je om te kunnen reageren.